Boeken

DIA leest: 'Der nasse Fisch'

Boeken - 1 oktober 2019 - Auteur: Krijn Thijs DIA leest: 'Der nasse Fisch'
‘Der nasse Fisch’, het eerste deel van een serie misdaadromans over Berlijn eind jaren twintig en begin jaren dertig, verscheen al elf jaar geleden. Sindsdien heeft rechercheur Gereon Rath zeven zaken opgelost, in evenzoveel boeken, en auteur Volker Kutscher schrijft rustig door. Het grote publiek kent de reeks vooral van de tv-serie ‘Berlin Babylon’, een bewerking van ‘Der nasse Fisch’ met groot budget en een sterrencast. 
Lees meer

Nadenken over taal en identiteit met Yoko Tawada

Boeken - 30 september 2019 - Auteur: Ewout van der Knaap Nadenken over taal en identiteit met Yoko Tawada
Onze nieuwe literatuurcolumnist heeft een voorliefde voor poëzie en veel ervaring met literatuuronderwijs: Ewout van der Knaap, universitair hoofddocent Duitse letterkunde in Utrecht, gaat vanaf nu afwisselend met Britta Böhler over literatuur schrijven op Duitslandweb. Duitstalige literatuur is niet per se geworteld in de Duitse cultuur, laat hij zien. Neem Yoko Tawada...
Lees meer

DIA leest: Flessenpost van Adorno

Boeken - 12 september 2019 - Auteur: Trixie Hölsgens DIA leest: Flessenpost van Adorno
Hoe kun je het rechts-radicalisme, de toenemende vreemdelingenhaat en het nationalisme in Duitsland verklaren? Die vraag probeerde de Duitse filosoof en socioloog Theodor W. Adorno in 1967 aan de universiteit van Wenen te beantwoorden. Nu zijn toespraak in boekvorm is uitgegeven, blijkt hoe verrassend actueel die ook nu nog is.
Lees meer

Videocolumn: 'Stella' van Takis Würger

Boeken - 14 augustus 2019 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: 'Stella' van Takis Würger
Duitse auteurs die in romans over de Holocaust een dader als hoofdfiguur nemen, krijgen in Duitsland nog steeds veel kritiek. Zo'n boek leidt tot begrip voor de dader en relativeert de schuld, is het commentaar. Ook Takis Würger kreeg die kritiek toen begin dit jaar zijn boek 'Stella' verscheen. Onze literatuurcolumniste Britta Böhler raadt zijn roman echter graag aan. 
Lees meer

Videocolumn: De magische wereld van Mariana Leky

Boeken - 21 juni 2019 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: De magische wereld van Mariana Leky
Eind mei verscheen de roman 'Dichterbij dan je denkt' van Mariana Leky. Juriste, schrijfster én onze literatuurcolumniste Britta Böhler vindt het meer dan terecht dat ook dit boek van de Duitse auteur is vertaald. Normaalgesproken is ze geen fan van het magisch-realisme, maar Leky wist haar te winnen voor een fantasiewereld.
Lees meer

Videocolumn: Leugens lezen

Boeken - 15 april 2019 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Leugens lezen
Britta Böhler ruilde de Nederlandse advocatuur in voor een leven als schrijfster in Duitsland. In haar videocolumn praat ze ons bij over de Duitse literatuur. Dit keer maakt ze een uitstapje naar non-fictie en tipt een essay waarin Bettina Stangneth het fenomeen liegen ontleedt.
Lees meer

‘In Duitsland is de literaire traditie invloedrijker’

Boeken - 1 april 2019 - Auteur: Jerker Spits ‘In Duitsland is de literaire traditie invloedrijker’
Christoph Buchwald is samen met zijn vrouw Eva Cossee de oprichter en de drijvende kracht achter Uitgeverij Cossee. Zij zetten zich in voor het Duitse boek in Nederland en het Nederlandse boek in Duitsland. Jerker Spits sprak de uitgever over lezen en uitgeven in beide landen.
Lees meer

Videocolumn: Kristine Bilkau

Boeken - 13 februari 2019 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Kristine Bilkau
Kristine Bilkau debuteerde in 2015 met Die Glücklichen (De Gelukkigen). Een boek met 'echte mensen'; geen stereotypen, geen clichés, zegt schrijfster en juriste Britta Böhler. Volgende week verschijnt Bilkaus tweede boek in het Nederlands: 'Een liefde, in gedachten'. Böhler stelt haar werk voor.
Lees meer

Timm: 'Schrijver moet ook peilloos kwaad begrijpen'

Boeken - 4 februari 2019 - Auteur: Jerker Spits Timm: 'Schrijver moet ook peilloos kwaad begrijpen'
Uwe Timm (1940) is een van de meest gelezen Duitse schrijvers. Zijn nieuwe roman 'Icarië' speelt in München, tussen de puinhopen kort na de Tweede Wereldoorlog. Een Amerikaans officier krijgt de opdracht het leven van Alfred Ploetz te onderzoeken: een wetenschapper die begon als communist, maar later als overtuigd nazi de grondlegger van de 'rasverbetering' werd. Jerker Spits sprak de schrijver tijdens zijn bezoek aan Nederland.
Lees meer

Videocolumn: Volker Kutscher - Babylon Berlin

Boeken - 17 december 2018 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Volker Kutscher - Babylon Berlin
De tv-serie Babylon Berlin is een groot succes in Duitsland. Het verhaal, over de getraumatiseerde politieman Gereon Rath, is gebaseerd op de roman Der Nasse Fisch van Volker Kutscher. Onze literatuurcolumniste Britta Böhler is razend enthousiast over de serie en de boeken. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger