Alieke Kleve
Stagiaire Duitslandweb

Alieke Kleve studeert Duitse Taal en Cultuur en Sociologie aan de Universiteit Utrecht. Zomer 2017 heeft ze gestudeerd aan de Freie Universität in Berlijn. Haar bachelorscriptie schreef ze over grenswerkers. Tot half februari maakt ze deel uit van de redactie van Duitslandweb.nl

Bezorgdheid om sociale samenhang in Duitsland

Achtergrond - 13 februari 2018 - Auteur: Alieke Kleve Bezorgdheid om sociale samenhang in Duitsland
Angela Merkel had een sombere nieuwjaarstoespraak dit jaar: met de sociale samenhang in het land is het slecht gesteld, sommigen zouden een kloof in de samenleving ervaren. Daar wil de regering wat aan doen, getuige ook de ondertitel van het nieuwe regeerakkoord ‘Ein neuer Zusammenhalt für unser Land’. Een wetenschappelijk instituut ter bevordering van de sociale cohesie is zelfs in de maak.

Lees meer

DIA leest: Erich Kästner in Berlijn

Boeken - 25 januari 2018 - Auteur: Alieke Kleve DIA leest: Erich Kästner in Berlijn
“Theater en kunst, muziek en literatuur, mode en schoonheid, lust en laster, alles dringt zich, als onder een brandglas, samen.” Zo sprak Erich Kästner over zijn leven in Berlijn in de late jaren twintig. In ‘Sonderbares vom Kurfürstendamm. Berliner Beobachtungen’ (2015) heeft redactrice en Kästner-kenner Sylvia List de meest uiteenlopende teksten uit de nalatenschap van Kästner verzameld.

Lees meer

Duitsland in 2018

Achtergrond - 3 januari 2018 - Auteurs: Marja Verburg, Alieke Kleve Duitsland in 2018
Duitsland hoopt komend voorjaar een nieuwe regering te hebben. In de zomer verdedigt die Mannschaft in Rusland de WK-titel. Na 5 jaar is een oordeel in het NSU-strafproces in zicht en er zijn veel grote herdenkingen, zoals van Marx en van de '68-ers. Een overzicht. 

Lees meer

Flesjes en blikjes belanden in Duitsland niet in de berm

Achtergrond - 19 december 2017 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Alieke Kleve Flesjes en blikjes belanden in Duitsland niet in de berm
De Nederlandse Tweede Kamer overweegt statiegeld op blikjes en flesjes in te voeren om zwerfvuil te verminderen. Goed plan, zegt de Duitse verpakkingsdeskundige Jürgen Heinisch. In Duitsland zit al sinds 2003 statiegeld op vrijwel alle soorten flessen en blikjes. Een succes: “Zwerfvuil is zeer duidelijk afgenomen.”

Lees meer

Kerstmarkt anno 2017: Glühwein en betonblokken

Achtergrond - 30 november 2017 - Auteur: Alieke Kleve Kerstmarkt anno 2017: Glühwein en betonblokken
Kuieren langs sfeervol aangeklede kraampjes, af en toe een kleinigheid kopen en kruidige wijn drinken bij de ‘Glühweintreff’: deze week beginnen in veel Duitse steden de kerstmarkten. Ook de markt op de Berlijnse Breitscheidplatz, waar vorig jaar een aanslag werd gepleegd, is weer gewoon open.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger