Informatie voor scholen

Informatie voor scholen
© Flickr.com/Barbara-Müller Walter

31 jaar geleden kwam er met de val van de Berlijnse Muur een einde aan de Duitse deling. Voor onze leerlingen iets wat zij hooguit uit de geschiedenisboeken kennen. Wilt u dit belangrijke hoofdstuk uit de Duitse geschiedenis dichter bij uw leerlingen brengen? Meldt u dan aan en ontvang een gastspreker in de klas, die uw leerlingen zijn persoonlijk verhaal over de Duitse deling en de val van Muur vertelt.

De Onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut Amsterdam koppelt dit schooljaar wederom ooggetuigen van de Duitse deling aan Nederlandse scholen. De gastsprekers, allemaal woonachtig in Nederland, hebben ieder een persoonlijk verhaal over deze episode in de Duitse geschiedenis: ze vertellen over hun schooltijd in de DDR, over opgroeien in het geïsoleerde West-Berlijn van de jaren '80, over de nacht die alles deed veranderen op 9 november 1989 of over de gevolgen van de ‘Wende’ voor hun familie en vrienden. Ze gaan in gesprek met uw leerlingen en beantwoorden vragen. Kortom: ze maken de geschiedenis tastbaar.

Het project ‘Blik op de Muur’ is geschikt voor de vakken geschiedenis, maatschappijleer en Duits vanaf de 3e klas. De gastlessen worden in principe in het Nederlands gehouden. Docenten ontvangen van tevoren lesmateriaal ter voorbereiding op het bezoek en ideeën voor verwerkingsopdrachten.

Ook dit seizoen bieden wij verschillende vormen van gastlessen aan. Scholen kunnen naast de gebruikelijke gastles van één lesuur ook kiezen voor een gethematiseerde gastles van 100 minuten. Hiervoor hebben wij, in samenwerking met Zeitzeuge Anja Fricke, vier modules met een specifieke invalshoek ontwikkeld, te weten:

  • Een les in DDR-stijl: de leerlingen zullen ervaren hoe het was om in de DDR naar school te gaan.
  • De DDR in historisch perspectief
  • De DDR in sociaal-maatschappelijk perspectief
  • (School)literatuur uit de DDR

Deze vier modules zijn een uitbreiding van de gebruikelijke variant van één lesuur. Dat wil zeggen dat bij deze nieuwe werkvorm (modules) de algemene historische inleiding én het persoonlijke verhaal van de gastspreker de basis vormt van de gastles. Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van de modules. 

In overleg met de gastspreker kan de gastles online plaatsvinden.

Datum: oktober 2021 t/m april 2022

Kosten: €60 euro voor een gastles van één lesuur; €85,- voor een gethematiseerde gastles van 100 minuten; het DIA vergoedt de reiskosten van de gastspreker

Aanmelden kan t/m 22 oktober 2021 via dit aanmeldformulier.

Meer informatie? Stuur een e-mail aan Eline Hakvoort: ehakvoort@uva.nl 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger