Lezing | Heilige Roomse rijk tot de eerste Duitse eenheid
door Hanco Jürgens

Veranstaltung Dritter

Datum: Freitag 17 Februar 2023 um 20:00 Uhr bis 22:00 Uhr
Ort: Stijthoff Cultuur, Doezastraat 1b, Leiden
Information: www.sijthoff-leiden.nl
Zugang: Toegang: € 10, studenten: € 7,50
Lezing | Heilige Roomse rijk tot de eerste Duitse eenheid
© Anton von Werner, DPA Wilhelm I wordt tot keizer uitgeroepen in de Spiegelzaal van Versailles. Een vernedering voor de verslagen Fransen.

In deze lezing belicht Hanco Jürgens, historicus en wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam, de grote veranderingen van een sterk verdeeld Duitsland in de vroegmoderne tijd tot de eerste Duitse eenheid in 1871 onder Bismarck. "Am Anfang war Napoleon", is de bekende openingszin van het standaardwerk over Duitse geschiedenis van Thomas Nipperdey. Een verwijzing naar het verlangen naar Duitse eenheid, dat voortkwam uit de heerschappij van Napoleon.

Meer informatie op de website van Sijfthoff Leiden

Na de pauze begeleidt journalist Maarten Baanders het gesprek tussen de spreker en het publiek.

Hanco Jürgens studeerde geschiedenis in Utrecht, was stipendiaat aan het Leibniz Institut für Europäische Geschichte in Mainz, promoveerde in Nijmegen en doceert Duitse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft diverse extern gefinancierde onderzoeksprojecten uitgevoerd, zoals het project ‘De Europeanisering van het Rijnland, Nederland en Duitsland in transnationaal perspectief’ van het Montesquieu Instituut. Momenteel schrijft Jürgens een boek over de recente geschiedenis van Duitsland sinds de jaren tachtig. Hij publiceert met enige regelmaat in NRC Handelsblad en wordt als Duitsland-expert vaak gevraagd om commentaar te geven op radio en televisie


top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern