Gesprek | Die Vorleser live. Franz Kafka
Veranstaltung des Duitsland Instituut Amsterdam |
|
---|---|
Datum: | Donnerstag 27 Juni 2024 um 20:00 Uhr |
Ort: | SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam / Online |
Information: | Voertaal: Nederlands. Aanmelden |
Zugang: | Gratis |
Is Kafka zware kost? Ja, zeker. Maar tegelijkertijd een bron van inspiratie, herkenning en levenslessen – voor de samenleving, het individu, de twijfelaar, de familievader. 100 jaar geleden stierf de Tsjechische schrijver Franz Kafka, maar zijn tijdloze werk raakt ons nog steeds. Daarom wijdt de literatuurpodcast 'Die Vorleser' een speciale live-editie aan Kafka, met als gast Abdelkader Benali.
In de podcast 'Die Vorleser' bespreken germanist Trixie Hölsgens en docent Duits Thomas de Vries regelmatig een klassieker uit de Duitstalige literatuur. Afwisselend brengen zij een boek mee en proberen ze de ander te overtuigen om het boek te lezen. Bij Franz Kafka zijn het beiden echter met elkaar eens: je MOET Kafka lezen, dan gaat een wereld voor je open. Een wereld vol verwondering, raadsels, ontvreemding, absurdisme en wijsheid.
Samen met schrijver en Kafka-liefhebber Abdelkader Benali en moderator Maarten Westerveen bespreken zij waarom zijn werk zo'n diepe indruk achterlaat, dragen favoriete teksten voor en onderzoeken wat wij vandaag de dag aan Kafka hebben. Op die manier proberen zij niet elkaar, maar de toeschouwer en luisteraar aan het lezen te krijgen. Dat doen ze met de nodige ernst, maar ook met een knipoog, want fijne humor, daar hield ook Kafka van: „Ich kann auch lachen […], ich bin sogar als großer Lacher bekannt“, schreef hij ooit aan zijn verloofde Felice Bauer.
Over de sprekers
Abdelkader Benali is schrijver en tv-presentator. Voor zijn romandebuut 'Bruiloft aan zee' werd hij in 1997 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs; in 2003 won hij de prijs voor zijn tweede roman 'De langverwachte'. Daarnaast werd zijn werk, dat internationaal wordt uitgegeven, in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs, en in 2020 met de prestigieuze Gouden Ganzenveer. Naast romans schrijft Benali ook artikelen voor o.a. Trouw en de Kanttekening. Voor de Maand van de Geschiedenis 2020 schreef hij het essay 'Reizigers van een nieuwe tijd - Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst'. In 2024 verscheen de NTR-documentaireserie onder de titel 'Jan Janszoon, Piraat van de wereld' waarbij Benali de verteller is.
Trixie Hölsgens is germanist, filosoof en medewerker Duitse taal en cultuur bij het DIA. Zij studeerde Duitse taal en cultuur, Literary Studies en Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Radboud Universiteit Nijmegen en de Goethe-Universität Frankfurt. Daarna was zij werkzaam als docent bij de opleiding Duits(landstudies) van de UvA. Naast haar werkzaamheden bij het DIA geeft zij als zelfstandig docent colleges en lezingen op het gebied van de Duitstalige literatuur en filosofie, bijvoorbeeld over Kafka en Adorno.
Thomas de Vries studeerde Europese Studies en Duitse taal en cultuur in Amsterdam en München. In 2018 rondde hij de master Literary Studies: Literature, Culture and Society (German) af aan de UvA. Gedurende de master richtte hij zich op het werk van Heinrich Heine. Zijn werkzaamheden bij de onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut Amsterdam prikkelden zijn belangstelling voor het onderwijs. Sinds 2021 is Thomas werkzaam als docent Duits op het Revius Lyceum in Doorn.
Maarten Westerveen (moderator) is radiomaker en podcaster. Naast het maken van documentaires voor VPRO/HUMAN doceert Maarten retoriek aan de Cologne Business School in Keulen. Samen met het Duitsland Instituut en Duitslandweb maakt hij de podcastserie Achtung, over de Duitse actualiteit.