Drillingsberichte 1937-1943
Felix Oestreicher: Briefberichten over het leven van zijn drie kinderen ten tijde van het nazi-regime

Veranstaltung Dritter

Datum: Donnerstag 1 Oktober 2015 um 16:00 Uhr
Ort: Expositieruimte Universiteitsbibliotheek Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmuslaan 36 (eerste verdieping), Nijmegen
Drillingsberichte 1937-1943
© Radboud Universiteit Nijmegen

In de Drillingsberichte beschrijft de Duitstalige Joodse arts Felix Oestreicher vanaf 1937 de ontwikkeling van zijn drie jonge kinderen: de tweeling Helli en Maria(1936) en hun zus Beate(1934). Met de brieven houdt hij de familie, die verspreid woont over Europa, op de hoogte van de opvoeding van de ‘drieling’.

De Duitstalige joodse arts Felix Oestreicher en zijn vrouw, germaniste Gerda Laqueur, vluchten in 1938 voor de dreiging van de nazi-terreur met hun drie jonge dochtertjes vanuit het Tsjechische Karlsbad  (Karlovy Vary) naar Nederland. Ze maken deel uit van de wijd vertakte joodse Duitstalige families Oestreicher, Laqueur, Kisch en Löwenthal. Van oudsher wonen de familieleden verspreid over het Habsburgse Rijk, maar ze vestigen zich ook in Nederland. Het zijn wereldburgers die als wetenschappers, ondernemers en kunstenaars in het leven staan. Bekende leden van de familie in Nederland zijn onder meer beeldend kunstenares Helly Oestreicher (1936), (haar tante) fotografe Maria Austria (1915) en (haar grootvader) wetenschapper Ernst Laqueur (1880), mede-ontdekker van testosteron en een van de grondleggers van het bedrijf Organon.

Felix Oestreicher (1894-1945) koestert de hechte familiebanden door vanaf 1937 regelmatig berichten rond te sturen over het wel en wee van zijn dochters: Beate (1934) en de tweeling Helli (later Helly) en Maria (1936). Hij betitelt zijn 160 bewaard gebleven briefberichten als 'Drillingsberichte' omdat ze de opvoeding ('het drillen') en de ontwikkeling van zijn 'drieling' beschrijven. De berichten tonen Felix als een gevoelige waarnemer, met oog voor de karakters van de drie meisjes, die in feite afgesloten leven van de buitenwereld, geen scholen mogen bezoeken en amper met andere kinderen kunnen spelen, maar die niettemin van hun ouders een zogeheten Europese Duitse 'Bildung' ontvangen. Ook in de verdrukking worden zij gevoed met kennis van cultuur en wetenschap en ontwikkelen zij hun creativiteit en verbeeldingskracht.

De ouders overleven de concentratiekampen  niet. Hun kinderen Beate (11) en Maria (9) keren wel terug en worden in 1945 herenigd met de in Nederland ondergedoken Helli (9). De meisjes bezoeken het gymnasium, worden gepromoveerd biochemisch onderzoekster/vredes activiste(Beate), sociaal psychologe/publiciste (Maria, later gehuwd met de socioloog Joop Goudsblom) en beeldend kunstenares/docente (Helly Oestreicher, later gehuwd met architect Reynoud Groeneveld).

Opening expositie
Bij gelegenheid van de ingebruikname van de universitaire website (ru.nl/drillingsberichte) over 'De familie Oestreicher' wijdt de UB van de Radboud Universiteit een expositie aan deze bijzondere familie, met speciale aandacht voor de 'Drillingsberichte'.

De expositie werd ingericht door Jorien Hollaar en Paul Sars, in samenwerking met beeldend kunstenares Helly Oestreicher en Léon Stapper (UB). Naast facsimile's en boeken worden kindertekeningen en foto’s (gemaakt door Maria Austria) van de 'drieling' getoond, maar ook textielkunst van o.a. Lisbeth Oestreicher. Het materiaal wordt getoond met toestemming van de familie Oestreicher en het Maria Austria Instituut.

Helly Oestreicher gaat dan in gesprek over haar herinneringen aan haar familie. Jorien Hollaar presenteert de door haar ingerichte Website: www.ru.nl/drillingsberichte. Het programma duurt tot 17.00 uur, waarna er gelegenheid is tot het bezichtigen van de tentoonstelling en gezamenlijk het glas wordt geheven.

Nadere informatie over het programma:
Drs. Léon Stapper (L.Stapper@ubn.ru.nl)

Nadere informatie over het onderzoeksproject:
Prof. dr. Paul Sars (P.Sars@let.ru.nl).

 

 

 

 


top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern