Lezing I Dieter Plehwe over 'Nine Lives of Neoliberalism'
Where do we stand?

Veranstaltung des Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: Donnerstag 27 Juni 2019 um 20:00 Uhr
Ort: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Information: Voertaal: Engels. Meer informatie via dr. Hanco Jürgens: h.j.jurgens@uva.nl
Zugang: Toegang is vrij, aanmelden via dia@uva.nl
Lezing I Dieter Plehwe over 'Nine Lives of Neoliberalism'
© Dieter Plehwe

Volgens de Duitse neoliberalisme-expert Dieter Plehwe is neoliberalisme veel meer dan de wereld van Friedrich Hayek en Milton Friedman, en kent het diepe intellectuele wortels in de economische crisis van de jaren dertig. In zijn lezing op 27 juni gaat hij nader hierop in.

Het neoliberalisme-onderzoek is booming. Terwijl de belangstelling voor marktgerichte liberale politiek zich aanvankelijk beperkte tot Thatcher en Reagan, staat de neoliberalisering van continentaal-Europese verzorgingsstaten de laatste jaren eveneens volop in de belangstelling. Dieter Plehwe, een van de meest vooraanstaande onderzoekers op dit terrein, geeft in deze publiekslezing een overzicht van de huidige stand van zaken in het neoliberalisme-onderzoek, in aanloop naar het boek Nine Lives of Neoliberalism dat volgend jaar, in samenwerking met Philip Mirowski en Quinn Slobodian verschijnt.

Plehwe laat zien dat neoliberalisme veel meer is dan de wereld van Friedrich Hayek en Milton Friedman, en diepe intellectuele wortels kent in de economische crisis van de jaren dertig. Waar eerdere onderzoekers neoliberalisme vooral in verband brachten met privatisering en de invoering van marktwerking in de publieke sector, verbreedt Plehwe de aandacht naar neoliberale mechanismen binnen de continentaal-Europese verzorgingsstaat, de relatie tussen neoliberalisme en autoritaire regimes en de kruisbestuiving tussen neoliberalisme en rechts-populisme die zo belangrijk is om onze huidige politieke situatie te kunnen begrijpen.

Dieter Plehwe is research fellow van het Zentrum für Zivilgesellschaftsforschung van het Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung (WZB). 

In samenwerking met het Goethe-Institut Amsterdam.


top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern