Lynn Stroo
Redakteurin Duitslandweb

Lynn Stroo
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
l.m.stroo@uva.nl
+31(0)20 - 5253695

Lynn Stroo ist Redakteurin beim Duitslandweb. Sie ist Journalistin und Historikerin und studierte an der Erasmus Universiteit Rotterdam sowie an der Albert-Ludwig Universität in Freiburg. An der Universiteit van Amsterdam absolvierte sie den Master Duitslandstudies. In den letzten Jahren arbeitete Stroo als freie Journalistin für die Nederlandse Omroep Stichting, Omroep West und Historisch Nieuwsblad. Sie schreibt am liebsten über die moderne Geschichte Deutschlands und die niederländisch-deutschen Beziehungen.

Beethoven trekt dit jaar geen volle zalen

Achtergrond - 28 Mai 2020 - Autor: Lynn Stroo Beethoven trekt dit jaar geen volle zalen
Het zou dit jaar groots worden gevierd, de 250ste verjaardag van Ludwig van Beethoven, een van de meest gespeelde componisten aller tijden. Maar het coronavirus zette een streep door veel feestelijkheden. Veel grote concerten en evenementen worden nu doorgeschoven naar 2021. Beethoven brengt dit jaar iets anders: verbroedering in tijden van isolatie.
Mehr

8 mei, een dag van bevrijding in Duitsland?

Achtergrond - 7 Mai 2020 - Autor: Lynn Stroo 8 mei, een dag van bevrijding in Duitsland?
In Duitsland wordt vrijdag 8 mei stilgestaan bij 75 jaar ‘Kriegsende’, de dag waarop in 1945 de Wehrmacht capituleerde. Sinds 1985 wordt die datum in Duitsland steeds meer gezien als een dag van bevrijding van Hitlers naziregime. Maar op de term ‘bevrijding’ is ook kritiek.
Mehr

Digitaal promoveren: ‘Ik zit alleen aan de keukentafel’

Achtergrond - 28 April 2020 - Autor: Lynn Stroo Digitaal promoveren: ‘Ik zit alleen aan de keukentafel’
Al jaren keek politicoloog Afke Groen uit naar het moment waarop ze in een grote zaal vol publiek haar proefschrift mocht verdedigen. Op 24 april was het zover, maar het coronavirus gooide roet in het eten. De promotie ging afgelopen vrijdag wel door, maar dan digitaal. “Voor de zekerheid heb ik mijn internetabonnement geüpgraded”.
Mehr

#Zuhause: Homeoffice, hoe dan?

Columns - 24 April 2020 - Autor: Lynn Stroo #Zuhause: Homeoffice, hoe dan?
Een golf Engelse woorden spoelt deze weken over ons heen. ‘Flatten the curve’, ‘social distancing’, ‘homeschooling’ en ‘videocalls’. En hoewel bondskanselier Merkel vaak trouw blijft aan haar eigen taal (“Die Kurve ist flacher geworden”) nemen Duitse media de nieuwe coronataal gretig over. Opvallend voor een land dat bekend staat om nasynchroniseren.
Mehr

Duitse cultuursector heeft het zwaar zonder publiek

Achtergrond - 9 April 2020 - Autor: Lynn Stroo Duitse cultuursector heeft het zwaar zonder publiek
Musea zijn gesloten, theaters dicht en concerten geannuleerd: het coronavirus raakt de Duitse cultuursector snoeihard. In Duitsland ontstaan allerlei initiatieven om de creatieve sector te steunen. Tegelijkertijd is er kritiek op de noodhulpmaatregelen van de overheid voor ondernemers in de creatieve branche.
Mehr

Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog

Achtergrond - 27 März 2020 - Autoren: Lynn Stroo, Wiebke Pittlik Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog
Mondkapjes, beschermende kleding en desinfectiemiddelen: het zijn de meest gewilde producten in de coronacrisis. Duitsland doet er net als andere landen alles aan om de voorraden bij zorgverleners op peil te houden. Een in allerijl verkondigd - en alweer opgeheven- exportverbod deed Nederland opschrikken. Nederland heeft zelf geen fabriek die mondkapjes maakt en is daarvoor afhankelijk van import.
Mehr

Duitse cultuurtips voor thuiszitters

Achtergrond - 25 März 2020 - Autor: Lynn Stroo Duitse cultuurtips voor thuiszitters
Aan huis gekluisterd vanwege het coronavirus? Duitslandweb biedt een overzicht van Duitse online concerten, museumtours, podcasts, tv-series en (luister)boeken, tips om Duits te leren en colleges over Duitsland en Duitse literatuur, die je allemaal vanuit je luie stoel kunt beleven. Aanvullingen zijn van harte welkom via het reactieveld onderaan dit artikel!
Mehr

Vaccinatie Merkel past in Duits coronabeleid

Achtergrond - 24 März 2020 - Autor: Lynn Stroo Vaccinatie Merkel past in Duits coronabeleid
De Duitse bondskanselier Merkel (65) zit sinds zondag in thuisquarantaine. Afgelopen vrijdag liet ze zich inenten tegen pneumokokken, bacteriën die longontstekingen kunnen veroorzaken. De arts die Merkel de prik gaf bleek later besmet met het coronavirus. Mogelijk gaf Merkel met de vaccinatie gehoor aan de oproep van gezondheidsminister Jens Spahn. 
Mehr

Duitsland herdenkt 75 jaar einde WO II

Achtergrond - 6 März 2020 - Autoren: Lynn Stroo, Wiebke Pittlik Duitsland herdenkt 75 jaar einde WO II
De Tweede Wereldoorlog eindigde in mei precies 75 jaar geleden. In Nederland wordt dit jubileum groots gevierd met herdenkingen, tentoonstellingen en speciale projecten. In Duitsland ligt herdenken van de capitulatie in 1945 gevoeliger. Hoe staat Duitsland stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog? (Update 31 maart: vanwege de corona-pandemie gaan veel initiatieven in het kader van 75 jaar 'Kriegsende' niet door. In het artikel is per activiteit aangegeven wat tot nu toe is afgelast.)
Mehr

‘Vertel het door, ik ben er straks niet meer’

Achtergrond - 27 Februar 2020 - Autor: Lynn Stroo ‘Vertel het door, ik ben er straks niet meer’
Het is geen voordehandliggende vriendschap, die van een Holocaust-overlevende en een kleinkind van een kampcommandant. Maar Eva Weyl (84) en Anke Winter (54) bewijzen dat het kan. Samen spreken ze op scholen in Duitsland met een duidelijke boodschap: “Jullie hebben de verantwoordelijkheid de toekomst beter te maken.”
Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern