Wiebke Pittlik
Chefredakteurin Duitslandweb

Wiebke Pittlik
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
w.pittlik@uva.nl
+31(0)20-5253696

Wiebke Pittlik ist Chefredakteurin vom Duitslandweb und verantwortlich für das Online-Nachschlagewerk des DIA. Sie studierte Journalismus an der School voor Journalistiek in Utrecht und arbeitete als Chefredakteurin für wereldjournalisten.nl, sowie für oneworld.nl.

Außerdem arbeitete sie als Redakteurin für innenpolitische Themen und als Online- Chefredakteurin bei dem Algemeen Nederlands Persbureau und war Berichterstatterin beim Nieuwsblad van het Noorden. Pittlik twittert via @Duitslandweb und @WPittlik.

 

Fel publiek debat over omgang met vluchtelingen

Achtergrond - 7 August 2015 - Autor: Wiebke Pittlik Fel publiek debat over omgang met vluchtelingen
In Berlijn staan, zitten en liggen deze dagen honderden vluchtelingen voor het kantoor waar ze zich aan moeten melden voor opvang. Bezorgde Berlijners brengen flessen water en delen fruit uit. Het is ook vrijdag weer tropisch warm.
Mehr

Bootvluchtelingen: Duitse koers verlegd

Achtergrond - 4 Juni 2015 - Autor: Wiebke Pittlik Bootvluchtelingen: Duitse koers verlegd
Nu de Europese Unie heeft besloten dat 40.000 vluchtelingen worden verdeeld over de lidstaten, om de overbelaste opvang in Italië en Griekenland te ontlasten, kan Duitsland zich van zijn ruimhartige kant tonen. Het land neemt het grootste deel van deze groep op; 8763 mensen. Maar Duitsland is er ook debet aan dat de EU pas nu reageert.
Mehr

Duits voor gevorderden op #DagvandeDuitsetaal

Columns - 23 April 2015 - Autor: Wiebke Pittlik Duits voor gevorderden op #DagvandeDuitsetaal
Het zijn er bijna Sechsundsechzig, en er zitten prachtige vondsten bij; omdat het donderdag Dag van de Duitse taal was, verzamelden we moeilijke Duitse woorden. Woorden die lastig te schrijven zijn, of lastig uit te spreken, of woorden die je snel verkeerd leest. Nahost bijvoorbeeld, of Verdauungsspaziergang.
Mehr

Groot tekort aan leraren Duits

Achtergrond - 17 April 2015 - Autor: Wiebke Pittlik Groot tekort aan leraren Duits
Middelbare scholen hebben grote moeite docenten Duits te vinden. Uit een enquête van DUO Onderwijsonderzoek die maandag wordt gepubliceerd, blijkt dat bijna de helft van de scholen met een vacature veel moeite had om die te vervullen. Er is zeer weinig aanbod van geschikte docenten, zeggen schoolleiders.
Mehr

Vreemdelingenhaat: ‘Tröglitz is overal’

Achtergrond - 8 April 2015 - Autor: Wiebke Pittlik Vreemdelingenhaat: ‘Tröglitz is overal’
Tröglitz is een kleine provincieplaats in de buurt van Leipzig, in Oost-Duitsland. De burgemeester is er verjaagd, een regionale bestuurder krijgt politiebescherming omdat hij wordt bedreigd en het asielzoekerscentrum is dit weekeinde afgebrand. Dat deze gebeurtenissen niet op zichzelf staan, daarover zijn de Duitse media het eens.
Mehr

Duitsland worstelt met rol op wereldtoneel

Achtergrond - 6 Februar 2015 - Autor: Wiebke Pittlik Duitsland worstelt met rol op wereldtoneel
Decennialang heeft Duitsland zich terughoudend opgesteld op het internationale toneel. Die tijden zijn voorbij. Minister Steinmeier kondigde vorig jaar een zelfbewuster buitenlands beleid aan en ziet het als Duitslands verantwoordelijkheid om niet langs de kant te blijven staan in conflicten. En conflicten dienden zich dit jaar ruimschoots aan.
Mehr

Kerkbelasting: een Duitse vanzelfsprekendheid

Achtergrond - 13 Januar 2015 - Autor: Wiebke Pittlik Kerkbelasting: een Duitse vanzelfsprekendheid
Dat de Duitse fiscus kerkbelasting int, daar hebben de meeste Duitsers zich bij neergelegd. Maar dat nu ook banken op kapitaaluitkeringen direct een bedrag inhouden voor de kerk, gaat sommigen te ver. De kerk krijgt naar eigen zeggen veel vragen over de nieuwe regels voor kerkbelasting.
Mehr

Welkom op de nieuwe website

Achtergrond - 28 November 2014 - Autor: Wiebke Pittlik Welkom op de nieuwe website
Welkom op de nieuwe website van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). De website van het instituut en de journalistieke website Duitslandweb.nl gaan verder onder één dak. Zo kunnen we beter profiteren van elkaar.
Mehr

Duitsland wereldkampioen na spannende finale

Achtergrond - 14 Juli 2014 - Autoren: Marja Verburg, Wiebke Pittlik, Erwin Vervloed Duitsland wereldkampioen na spannende finale
Duitsland is apetrots op Die Mannschaft, die zondagavond wereldkampioen werd. De ploeg van Joachim Löw versloeg in een spannende finale op het nippertje Argentinië. In de laatste minuten van de verlenging scoorde Mario Götze de 1-0. Overal in Duitsland werd zondagnacht feest gevierd.
Mehr

Digitalisering centraal op Nederlands-Duits Forum

Achtergrond - 17 Juni 2014 - Autor: Wiebke Pittlik Digitalisering centraal op Nederlands-Duits Forum
Nederland en Duitsland moeten een gezamenlijke strategie ontwikkelen voor de kansen die de technologische revolutie biedt. Met die boodschap opende hoogleraar internettoepassingen Erik Huizer maandag in Den Haag het Nederlands-Duits Forum, een tweejaarlijkse bijeenkomst waar politici, wetenschappers, studenten en ambtenaren uit beide landen discussiëren over actuele thema's.
Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern