FestiWALL rond 25 jaar val van de Muur

FestiWALL rond 25 jaar val van de Muur
© Rebke Klokke
FestiWall op 9 november 2014

AMSTERDAM, 23 oktober 2014 – Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Het Duitsland Instituut Amsterdam organiseert daarom in samenwerking met partners op zondag 9 november in de Melkweg het culturele evenement FestiWALL over dit belangrijke jubileum. Tijdens deze middag kunnen bezoekers in verschillende zalen genieten van muziek, lezingen, filmvertoningen, discussierondes en Zeitzeugengespräche rondom de Duitse deling en hereniging, de betekenis van vrijheid en de erfenis van de DDR.

1989 was een jaar van omwentelingen. In dat jaar veranderde het aanzien van de wereld op ingrijpende wijze. Overal in Oost-Europa wierpen burgers het juk van het communisme af. Zo ook in Oost-Duitsland, met als verrassend resultaat de val van de Muur op 9 november 1989, één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de recente geschiedenis. De val van de Muur betekende een einde aan de scheiding van families, vrienden, stadsgenoten, twee culturen en economische systemen en bracht uiteindelijk vrijheid en democratie voor miljoenen mensen achter het IJzeren Gordijn.

FestiWALL biedt voor ieder wat wils. Zo treedt Konrad Koselleck Heavy Brass Band samen met de Duitse cabaretier Thomas Pigor en de Nederlandse zangeres Gerrie van der Klei op; laten wij de indrukwekkende documentaire ‘Verboden Vlucht’ zien, over een gezin dat met een zelfgebouwd vliegtuig naar West-Duitsland wilde vluchten; blikken oud-correspondenten Hans Verbeek, Michéle de Waard en Merlijn Schoonenboom terug op 25 jaar val van de Muur en vertelt de laatste Nederlandse ambassadeur in de DDR, Egbert Jacobs, over zijn ervaringen.

Daarnaast staat, als tastbare geschiedenis, een segment van de Berlijnse Muur bij de ingang van de Melkweg. Het werd speciaal voor deze gelegenheid door Nederlandse kunstenaars beschilderd. Het stuk is door de stichting Muurbrekers op een boot van Berlijn naar Nederland gevaren. Op dit moment staan er wereldwijd 225 van die karakteristieke delen op 125 plekken in de wereld.

Zondag 9 november 2014
Tijd 14.00 – 19.00 uur
Locatie Melkweg, Amsterdam
Toegang € 10 / € 8 (student)

 

Noot voor de redactie

Meer (achtergrond)informatie over FestiWALL is te lezen op duitslandinstituut.nl:
> FestiWALL: http://goo.gl/tTbX6l
Voor vragen kunt u terecht bij Denise Gehla van het Duitsland Instituut Amsterdam via 020 525 36 98 / d.gehla@uva.nl

FestiWALL vindt plaats in samenwerking met het Genootschap Nederland Duitsland, het Goethe-Institut Niederlande en het DDR-Museum. Met ondersteuning van het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger