Raad van Toezicht, Bestuur en Adviesraden
De Stichting Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA) staat onder leiding van een directeur(-bestuurder) en heeft een Raad van Toezicht als toezichthoudend orgaan. In 2019 werd het DIA geadviseerd door een brede Onderwijsadviesraad (OAR).
Raad van Toezicht (RvT)
De Raad van Toezicht is ingesteld als toezichthoudend orgaan bij het DIA. De RvT kent in 2019 de volgende leden (tussen haakjes de datum van aantreden of de 2e termijn-datum):
dhr. drs. T.J.A.M. de Bruijn, Voorzitter; Voorzitter van de Raad van Toezicht Clingendael Institute en gastdocent aan de Universiteit Leiden; vml. wethouder Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu in Den Haag; vml. Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de EU; (28-9-2019; tweede termijn)
mw. drs. L. Bouws, Lid; Directeur/bestuurder van stichting Metropool Internationale Kunstprojecten; Voorzitter Aslan Muziekcentrum en Vice-voorzitter Genootschap Felix Meritis/Felix Meritis Foundation (26-8-2016)
dhr. dr. A.J. Brentjes, Lid vanwege de UvA; Hoofd van de afdeling Strategie en Informatie, Bestuursstaf UvA tot 01-12-2019; Vanaf 1-12-2019 Adviseur Strategie Bestuursstaf UvA (22-12-2019; tweede termijn)
dhr. dr. C.A. Ullersma, Lid; Divisiedirecteur Statistiek De Nederlandsche Bank tot 1-9-2019; Vanaf 1-9-2019 Secretaris van de vennootschap van De Nederlandsche Bank (28-9-2019; tweede termijn)
dhr. prof. dr. G.A. Pfann, Lid; Hoogleraar econometrie van markten en organisaties aan de School of Business & Economics van de Universiteit Maastricht (26-8-2016)
De leden van de RvT zijn niet in dienst bij de stichting en vervullen hun functie onbezoldigd. Leden worden benoemd voor een periode van vier jaar. Het maximaal aantal termijnen is twee. De RvT kwam in 2019 viermaal bij elkaar. In de vergadering van 13 december 2019 is de profielschets van de (omvang en samenstelling van de) RvT opnieuw vastgesteld. In de vergadering van 13 december 2019 zijn tevens het reglement van de RvT en de Code Goed Bestuur van het DIA eveneens opnieuw vastgesteld. Bij dit Reglement zijn als bijlagen opgesteld: bijlage 1, Profiel Raad van Toezicht - Duitsland Instituut Amsterdam (actuele versie 13 december 2019) en bijlage 2, een actueel rooster van aan- en aftreden Raad van Toezicht DIA. Het rooster is momenteel geactualiseerd met de versie van 2 juli 2020.
Het Duitsland Instituut beschikt sinds enkele jaren over een ANBI-status.
In overeenstemming met de richtlijnen inzake de Wet Normering Topinkomens (WNT) heeft het DIA de verantwoording WNT 2019 zoals opgenomen in de Jaarrekening 2019 van het DIA openbaar gemaakt via deze website. In het kader van de Wet normering topinkomens (WNT) kunt u hierin meer lezen over het beloningsbeleid bij het DIA in 2019. Er is bij het DIA geen sprake van overschrijding van de normering betreffende de WNT geweest (Accountantsverslag 2019).
Ook in eerdere jaren is geen overschrijding voorgekomen. Hier kunt u eerdere verantwoordingen raadplegen: 2018, 2017, 2016, 2015 en 2014.
Onderwijsadviesraad (OAR)
De Onderwijsadviesraad van het DIA komt één keer per jaar bijeen om het programma van de Onderwijsafdeling te bespreken. Daarnaast verstrekken individuele leden regelmatig feedback op lopende activiteiten. De OAR bestaat uit docenten uit vo, mbo, lerarenopleiding hbo en universiteit van de vakken Duits, geschiedenis en aardrijkskunde.
Voor hun deelname ontvangen de deelnemers een vast bedrag per jaar (€ 150 in 2018/2019) plus de reiskosten naar de jaarlijkse bijeenkomst.
Leden 2019/2020:
Mw. Doris Abitzsch, Universiteit Utrecht (voorzitter, Duits)
Dhr. prof. dr. Gert-Jan Hospers, Radboud Universiteit (aardrijkskunde)
Dhr. Tom de Kruif, Rijnlands Lyceum Sassenheim (geschiedenis)
Mw. Bettina Merten, Ir. Lely Lyceum Amsterdam (Duits)
Mw. Zegerien Minnaar, Baken Park Lyceum (Duits)
Mw. Dr. Hanneke Tuithof, Universiteit Utrecht (geschiedenis)