Oost-Duitsland
Dienstensector
Na de Duitse eenwording in 1990 had de Oost-Duitse industrie te lijden onder de gedwongen privatisering van staatsbedrijven. Desondanks is de industrie één van de drijvende krachten van de Oost-Duitse economie geworden.
De zware industrie had het in de DDR door de economische malaise en de planeconomie lange tijd moeilijk. Veel grote ondernemingen zoals Audi, Siemens en AEG, verplaatsten na 1945 hun werkzaamheden naar West-Duitsland. Door de slag om Berlijn was de industrie in de hoofdstad grotendeels vernietigd. Het hielp ook niet dat de Sovjet-Unie tot 1953 herstelbetalingen opeiste, onder meer in de vorm van Duitse machines.
Karakteristiek voor de oostelijke deelstaten sinds de eenwording is dat de ondernemingen er kleiner zijn dan in het westen. De grote concerns hebben hun hoofdkantoor veelal in de westelijke deelstaten.
Inhaalslag
Door miljardeninvesteringen van de Duitse overheid en het bedrijfsleven hebben de nieuwe deelstaten een inhaalslag ingezet. Vooral in de ICT-sector is dit merkbaar. Met name rond Dresden in de deelstaat Saksen is de hightech-industrie gegroeid. De regio beschikt over een modern glasvezelnetwerk en staat bekend als ‘Silicon Saxony’, naar analogie van het centrum van de Amerikaanse computerindustrie Silicon Valley. De high tech-industrie biedt naar eigen zeggen werk aan meer dan 40.000 mensen. De oude Trabant-fabrieken in Zwickau zijn overgenomen door Volkswagen. In 2014 werkten daar zo’n 8.000 mensen.
Ook in andere deelstaten zag het Duitse bedrijfsleven nieuwe kansen. Opel heeft de Wartburg-fabrieken in het Thüringse Eisenach overgenomen. Thüringen kent een lange traditie in het fabriceren van lenzen. Het concern Carl Zeiss in Jena, wereldwijd één van de bekendste fabrikanten in de optische industrie, werd na 1990 succesvol geprivatiseerd. In Saksen-Anhalt zijn vooral de machinebouw, chemische industrie en de productie van zonnepanelen goed vertegenwoordigd.
Toerisme
In de noord-oostelijke deelstaten is minder industrie te vinden. Mecklenburg-Voorpommeren heeft een sterke toeristische sector, gericht op de Oostzeekust en de vele meren. In Brandenburg zijn veel elektriciteitscentrales te vinden en de deelstaat speelt een belangrijk rol in het opwekken van windenergie. Hoofdstad Berlijn had het lange tijd moeilijk en kampt nog steeds met hoge werkloosheid. Veel grote bedrijven verlieten de stad tijdens de jaren van de Duitse deling. Sindsdien moet Berlijn het vooral van het toerisme hebben. Voor de creatieve en culturele sector is de stad toonaangevend in Europa.
De dienstverlenende sector is voornamelijk in de steden is geconcentreerd. In West-Duitsland zijn steden als Keulen, Hannover en München uitgegroeid tot hoogwaardige dienstencentra. In het Oosten kunnen alleen Berlijn, Leipzig en Dresden zich op dit terrein meten met West-Duitse steden. De dienstensector is ook voor Oost-Duitsland heel belangrijk geworden voor de economie, maar de productiviteit en de groei blijven nog wel achter.