Film:

Werner Herzog (1942)
Regisseurs, BRD 1949-1990

Werner Herzog is na Rainer Werner Fassbinder de meest bezeten en de meest productieve regisseur van de Nieuwe Duitse Film, de filmstroming die in de jaren zestig en zeventig het echte leven wilde laten zien.

Werner Herzog (1942)
© flickr.com, p373
Werner Herzog met Klaus Kinski bij de filmopnames van 'Aguirre – der Zorn Gottes'.

Werner Herzog Stipetic wordt geboren in München en groeit op in het landelijke Beieren. Het gezin heeft het niet breed. Als Werner elf jaar is, scheiden zijn ouders en vertrekt hij met zijn moeder en twee broers weer naar München.

Herzog is een getalenteerd schrijver en wint prijzen met opstellen en later met scenario’s. Op zijn twintigste begint hij aan een studie geschiedenis en literatuur. In deze tijd maakt hij al zijn eerste korte films die hij zelf produceert met de Werner Herzog Filmproduktion. Hij streeft naar volledige controle over zijn films. Naar de filmacademie wil hij niet. Hij is ervan overtuigd dat je op school niet leert filmen.

In 1967 wint Herzog de hoofdprijs op het festival van de korte film in Oberhausen. Een jaar later verschijnt zijn eerste speelfilm ‘Lebenszeichen’ die door critici enthousiast wordt ontvangen. Zijn film ‘Auch Zwerge haben klein angefangen’ (1970) gaat over een onderdrukte dwergenkolonie en wordt verboden door de FSK. De commissie vindt de portrettering van de dwergen smakeloos. Internationale critici zijn juist enthousiast over de allegorie van vrijheid en onderdrukking.

‘Aguirre - der Zorn Gottes’ (1972) is Herzogs eerste samenwerking met acteur Klaus Kinski. De film over de geflipte conquistador is een groot succes. Kinski en Herzog halen op het witte doek het beste uit elkaar naar boven, maar achter de schermen is het precies andersom. De twee vliegen elkaar om de haverklap in de haren.

Herzog krijgt veel kritiek op zijn samenwerking met de acteur Bruno S. die in ‘Jeder für sich und Gott gegen alle’ (1974) de jarenlang opgesloten en verwilderde Kaspar Hauser speelt. In ‘Stroszek’ (1977) speelt hij een buitenbeentje dat naar Amerika vertrekt. Vooral de rol van Kaspar Hauser is omstreden omdat Bruno S. zelf jarenlang door zijn moeder werd opgesloten in een psychiatrische inrichting.

Ondanks deze kritieken zijn Herzogs films een succes. ‘Jeder fur sich und Gott gegen alle’ wint op het internationale filmfestival van Cannes de Grote Juryprijs en de prijs van de internationale filmkritiek. Ook zijn Dracula-film ‘Nosferatu – Phantom der Nacht’ (1979) en ‘Woyzeck’ (1979), over een misbruikte soldaat, zijn succesvol. In 1982 verschijnt het spraakmakende ‘Fitzcarraldo’ waarvoor Herzog in Cannes de regieprijs krijgt. De film gaat over Brian Sweeney Fitzgerald (Fitzcarraldo) die in de negentiende eeuw Peru met de opera bekend wilde maken.

In de jaren negentig maakt Herzog hoofdzakelijk documentaires, waaronder ‘Mein liebster Feind’ (1999), een documentaire over de in 1991 overleden Kinski.

In 2007 komt ‘Rescue Dawn’ uit. De film is een remake van ‘Little Dieter Needs to Fly’ (1997). Christian Bale speelt de Amerikaans-Duitse gevechtspiloot Dieter Dengler in de Vietnamoorlog. In 2010 verschijnt de 3D-film 'Cave of Forgotten Dreams' waarin Herzog als eerste filmmaker in de Franse Chauvet-grot filmt. De documentaire ‘Into the Abyss’(2011) brengt het leven van de 28-jarige Amerikaan Michael Perry in beeld, die in afwachting is van de doodstraf.

Werner Herzog heeft drie kinderen en woont met zijn derde vrouw Lena in de Verenigde Staten.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger