Film:

Die Legende von Paul und Paula (1973)
Films, DDR 1949-1990

'Die Legende von Paul und Paula' is melodramatische liefdesgeschiedenis van Heiner Carow die in de DDR uitgroeide tot een regelrechte kaskraker.

Die Legende von Paul und Paula (1973)
© DEFA-Stiftung/Manfred Damm
De liefdesgeschiedenis 'Die Legende von Paul und Paula' was erg populair in de DDR. Zie ook: DEFA-Stiftung.

Paul en Paula kennen elkaar al lange tijd en Paula is verliefd op Paul. Er is wel een probleem: Paul is getrouwd en niet bereid zich zomaar in een liefdesavontuur te storten. De twee beginnen een affaire, maar voor Paul moet de verhouding iets vluchtigs blijven.

Paula gaat aanvankelijk helemaal op in de relatie, maar als een van haar twee kinderen verongelukt, maakt ze schoon schip en zet ze Paul aan de kant.

Dan realiseert Paul zich dat Paula voor hem meer betekent dan een avontuurtje. Hij doet alle moeite om haar terug te krijgen. Uiteindelijk worden Paul en Paula toch een paar. Er is zelfs een kindje op komst. Dan slaat het noodlot weer toe: Paula overlijdt bij de bevalling. Paul treurt, maar is een ander mens geworden.

Het melodrama was enorm populair bij het Oost-Duitse publiek. De film trok binnen een jaar 1,8 miljoen bezoekers. De Oost-Duitse communistische partij SED had aanvankelijk kritiek. De film zou zich te zeer op het individu en zijn "biologische behoeftes" richten en de maatschappelijke omstandigheden buiten beschouwing laten. Het publiek wilde juist een film zien die zo min mogelijk met de DDR te maken had. Veel toeschouwers bewonderden Paula’s zelfstandigheid.

Partijleider Erich Honecker besloot uiteindelijk persoonlijk dat de film uit mocht komen. De bevolking had al lucht gekregen van het project en zag er reikhalzend naar uit. Het aan hysterie grenzende enthousiasme van de DDR-burgers voor de film verhinderde echter dat soortgelijke projecten nog in productie werden genomen.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger