Film:

Fatih Akin (1973)
Regisseurs, Duitsland 1990-2010

Fatih Akin is de meest in het oog springende Duitse regisseur van dit moment. Zijn woeste en ontroerende drama ‘Gegen die Wand’ (2004) slaat in als een bom. Ook de films die hij daarna maakt, worden goed ontvangen.

Fatih Akin (1973)
© Wikimedia/Manfred Werner/cc

Fatih Akin wordt in 1973 geboren in Hamburg. Zijn ouders zijn Turks. Zijn vader komt in 1965 als gastarbeider naar Duitsland. Zijn moeder, een basisschoollerares, volgt drie jaar later. Akin heeft een oudere broer, Cem, die regelmatig in zijn films figureert.

Critici zijn meteen onder de indruk van zijn eerste film ‘Kurz und schmerzlos’ (1998), over drie vrienden die in Hamburg verstrikt raken in het criminele circuit. De hoofdrollen worden gespeeld door amateur-acteurs. De film valt op door inventief camerawerk en een eigenzinnig scenario. Zijn volgende film, de romantische comedy en roadmovie ‘Im Juli’ (2000) is wat minder succesvol.

Akin maakt opnieuw veel indruk met ‘Solino’ (2002), over een Italiaanse familie die in de jaren zestig naar Duisburg emigreert om een pizzeria te beginnen. De ouders kunnen niet aarden in het nieuwe vaderland. Hun twee zonen, van wie er een wordt gespeeld door Moritz Bleibtreu, storten zich juist in het Duitse leven.

In 2004 verschijnt ‘Gegen die Wand’, het eerste deel in Akins Liebe, Tot und Teufel-trilogie. Met deze film oogst Akin veel succes. ‘Gegen die Wand’ gaat over een jonge Duits-Turkse vrouw die een schijnhuwelijk aangaat met een veertigjarige Duitse Turk. Ze hoopt zo los te komen van haar traditionele familie. De film wordt in binnen- en buitenland enthousiast ontvangen en met prijzen overladen. Akin kreeg onder andere de Gouden Beer op de Berlinale.

In 2007 verschijnt ‘Auf der anderen Seite’, een spiritueel getint Duits-Turks mozaïek waarin de dramatische gebeurtenissen in de levens van zes mensen kris kras door elkaar worden verteld. Dit tweede deel in Akins trilogie kreeg in Cannes de prijs voor het beste scenario. Fassbinder-actrice Hanna Schygulla maakte in Akins film een onverwachte rentree.

In 2009 komt Akin met 'Soul Kitchen'.  In 'Soul Kitchen' gooit Akin het in vergelijking met zijn andere werk over een luchtige boeg. Moritz Bleibtreu speelt de Duits-Griekse Zinos, die uit alle macht probeert zijn zieltogende restaurant in een Hamburgse volksbuurt open te houden. De film krijgt op het internationale filmfestival van Venetië de speciale juryprijs.

Het derde en laatste deel van Akin's filmtrilogie verschijnt in 2014. 'The Cut', de eerste engelstalige productie van zijn hand, thematiseert de Armeense genocide van 1915. Met dit thema waagt Akin zich voor het eerst aan een historisch drama, wat volgens filmcritici matig uitpakt.  

In 2016 verschijnt er van Akin een verfilming van de bestseller 'Tschick', van Wolfgang Herrndorf, een boek dat ook veel door Nederlandse scholieren wordt gelezen. In 'Tschick' hebben twee 14-jarigen allebei hun eigen familieproblemen. Ze besluiten daarom in de zomervakantie in een gestolen Lada het avontuur te zoeken. De verwachtingen voor deze film zijn hooggespannen. Het eindproduct is licht en grappig. Echte euforie blijft echter uit.

Met 'Aus dem Nichts' uit 2017 richt Akin de schijnwerpers op het xenofobe geweld in Duitsland. De film beschrijft hoe een vrouw na de moord op haar man en zoontje haar leven weer probeert op te pakken. De twee zijn bij een aanslag van de neonazi-terreurgroep NSU om het leven gekomen.

Bij de terreuracties van de NSU kwamen in Duitsland tussen 2000 en 2007 negen allochtone middenstanders en een politieagente om het leven. Met 'Aus dem Nichts' wint Akin in januari 2018 de Golden Globe voor beste buitenlandse film. 

Akin is in meerdere Duitse producties ook als acteur te zien. Zo speelt hij een rolletje in zijn eigen film 'Im Juli', maar ook in 'Das Experiment' (2001).


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger