Ruud Bleijerveld
27 september 1941 - 4 februari 2025
Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze eerste voorzitter van het bestuur en medeoprichter van het Duitsland Instituut Ruud H.J. Bleijerveld. Hij is op 4 februari 2025 overleden.
Ruud Bleijerveld studeerde Scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Na zijn studie was hij werkzaam als docent Scheikunde en Maatschappijleer en in 1972 trad hij in dienst bij de UvA, waar hij zou blijven werken tot aan zijn pensioen. Hij startte zijn UvA-loopbaan als wetenschappelijk medewerker bij de Faculteit Scheikunde (UvA) en maakte binnen enkele jaren de overstap naar het Maagdenhuis. In 1982 werd hij Secretaris van de Universiteit, welke functie hij bekleedde tot 2003. Binnen de UvA maakte hij zich sterk voor meer samenwerking met en aandacht voor Duitsland.
In de jaren negentig was Ruud Bleijerveld actief betrokken bij de oprichting van het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA). Hij voerde hiertoe vele gesprekken binnen en buiten de UvA en werkte nauw samen met UvA-hoogleraar Maarten Brands en Ferdinand Mertens van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bleijerveld gaf mede vorm aan de opstelling van het regering-brede Duitslandprogramma Hoger Onderwijs, in welk kader het DIA in januari 1996 werd opgericht. Hij was de grondlegger van het institutionele fundament voor het DIA. Hij werd de eerste voorzitter van het (Dagelijks) Bestuur van het DIA, waarin naast hem André Szász (directeur DNB) en Theo Quené (voorzitter SER) zitting namen. In zijn rol als voorzitter realiseerde hij de verdere versteviging van het draagvlak voor het DIA. Hij wordt door DIA-bestuursleden herinnerd als “een buitengewoon betrokken, kundig en aimabel voorzitter, die oprecht het beste voorhad met het DIA”.
Ruud Bleijerveld ontving in 2004 de exclusieve Orde van verdienste van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen voor zijn inzet voor meer samenwerking en uitwisseling tussen beleidsmedewerkers van Nederlandse en Duitse universiteiten. Zo nam hij als voorzitter van het Landelijk Secretarissen Overleg van de Nederlandse universiteiten halverwege de jaren tachtig het initiatief tot regelmatig overleg met collega’s van de universiteiten in Noordrijn-Westfalen. Tot die tijd beperkte structureel overleg zich voornamelijk tot de colleges van bestuur.
Begin 2005 trad Ruud Bleijerveld af als voorzitter van het bestuur van het DIA en nam zitting in het Algemeen Bestuur van de stichting. Hij bleef ook in die rol nauw betrokken bij ons werk en geëngageerd voor (een goede samenwerking met) Duitsland. Pas in de herfst van 2008 nam hij afscheid van het bestuur.
In zijn lange loopbaan vervulde Ruud Bleijerveld vele maatschappelijke en nevenfuncties. Zo was hij onder meer Voorzitter van de Stichting Centrum voor Onderwijs en Onderzoek, voorzitter bij Executive Committee Heads of University Management & Administration Network in Europe (HUMANE) en Bestuurslid bij het European Centre for Strategic Management of Universities (ESMU). In 2000 werd hij onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Hij bleef na zijn pensionering warm betrokken bij het werk van het DIA. Hij bezocht de afgelopen jaren met regelmaat activiteiten van het instituut en sloeg daarbij geen lustrum-viering over. Met zijn positieve uitstraling en zijn oprechte geïnteresseerdheid in het werk én de collega’s van het DIA was hij een graag geziene (ere)gast. Het is spijtig dat hij het 30-jarige bestaan van het DIA in 2026 niet meer zal kunnen meevieren.
We zijn Ruud Bleijerveld ontzettend veel dank verschuldigd en koesteren blijvend mooie herinneringen aan hem.