Herdenking Eerste Wereldoorlog
Overzicht

Herdenking Eerste Wereldoorlog
© Rainer Ahrens/Europeana
Een foto uit een soldatenalbum van een Duits loopgraaf aan het westfront.

In 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Vooral Duitsland, Frankrijk, Engeland en België staan daar uitgebreid bij stil met herdenkingen en nieuw onderzoek, maar ook in Nederland, dat destijds neutraal was, wordt er veel aandacht aan besteed. 

Op 28 juni 1914 werd de Oostenrijkse aartshertog Franz-Ferdinand in Sarajevo vermoord door een Bosnisch-Servische nationalist. Deze aanslag vormde de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. Op 28 juli verklaarde Oostenrijk-Hongarije de oorlog aan Servië en kort daarna traden Oostenrijk en Duitsland in de strijd tegen Rusland, Frankrijk en Engeland.

De oorlogvoerende landen waren ervan overtuigd dat het conflict kort en hevig zou zijn, maar dat liep anders. Duitsland kon de gevreesde tweefrontenoorlog niet vermijden. Aan het westfront liep de oorlog letterlijk en figuurlijk dood in de Belgische en Noord-Franse loopgraven. In het oosten leidde ze tot een communistische revolutie. In 1917 traden de Verenigde Staten toe tot het geallieerde kamp.

In oktober 1918 moest de Duitse legerleiding erkennen dat de strijd verloren was. De keizer trad af, een burgerregering trad aan en toog naar Versailles voor vredesonderhandelingen. Daar werd  Duitsland gedwongen een vernederend vredesverdrag te tekenen. 

In dit dossier biedt Duitslandweb achtergronden, analyses en nieuwe inzichten over de Eerste Wereldoorlog en een overzicht van de herdenkingen in Duitsland en Nederland.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger