Strijd om economische hervormingen
Strijd om economische hervormingen

Lange tijd gold Duitsland als economische motor van Europa. De laatste tijd hapert deze motor echter. De werkloosheid is ongekend hoog en het begrotingstekort overschrijdt Europese criteria. Over het belang van sociaal-economische hervormingen bestaat inmiddels bijna geen twijfel meer. De inhoud ervan staat echter uitgebreid ter discussie. Duitsers spreken veelal van Reformstau, een klimaat waarin regering, oppositie, werkgevers en werknemers elkaar op een dergelijke manier tegenwerken dat broodnodige veranderingen niet doorgevoerd kunnen worden. Door haar meerderheid in de Bondsraad, vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer, kan de oppositie veel hervormingen tegenhouden. Hoewel regering en oppositie elkaar inmiddels wel steeds meer weten te vinden, heeft Schröder momenteel de meeste moeite zijn eigen achterban, veelal georganiseerd in de vakbeweging, tevreden te stellen.

In ons themadossier gaan we verder in op de Reformstau en op mogelijke oplossingen. De volgende vragen komen aan bod: Waar liggen de problemen en knelpunten van de haperende arbeidsmarkt? Wordt de Duitse verzorgingsstaat te duur? Welke consequenties heeft  een slechte Duitse economie voor Nederland of voor Europa in het geheel? Kunnen de economische hervormingen in Nederland in de jaren tachtig misschien een voorbeeld zijn voor Duitsland? Hoe pakt bondskanselier Schröder de problemen aan? Wat betekenen de hervormingen voor werklozen of voor een middenstander? Verder gaan we in op het 'rode netwerk': de macht van de Duitse vakbeweging.

Dit dossier zal de komende maanden worden uitgebreid en aangepast aan de actuele ontwikkelingen. Via de linker navigatiebalk kunt u door het thema klikken.

Artikelen in deze serie:

Wie wordt er 'gepakt'?

Achtergrond - 1 juli 2003
Wie wordt er het meeste 'gepakt'?, vragen de Duitsers zich momenteel af, net zoals in Nederland in de crisis van de jaren tachtig het geval was.
Lees meer

Duitse arbeidsmarkpolitiek in bange dagen

Achtergrond - 16 juli 2003
(16 juli 2003) Duitsland is in last.
Lees meer

De zwakste schakel?

Achtergrond - 1 juli 2003
De Duitse economie verkeert al enkele jaren in een weinig hoopgevende staat.
Lees meer

Ich-AG: een nieuw begin of bezigheidstherapie?

Achtergrond - 1 juli 2003
"Wat is dit voor een land dat iemand eerst werkloos moet worden om overheidssteun te krijgen voor het oprichten van een eigen bedrijf?"
Lees meer

Verenigd maar failliet

Achtergrond - 1 juli 2003
Toen West- en Oost-Duitsland op 3 oktober 1990 werden verenigd, heerste er met name in regeringskringen van de toenmalige coalitie van CDU en FDP groot optimisme over de economische ontwikkeling van de voormalige DDR.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger