Politici

Achtergrond - 1 juli 2003

Om Agenda 2010 door te zetten, zijn SPD en Bündnis 90/Die Grünen afhankelijk van de oppositie. CDU/CSU en FDP vormen een meerderheid in de Bondsraad, waardoor ze in staat zijn hervormingsplannen te blokkeren. Schröder heeft momenteel echter vooral moeite om de linkervleugel van zijn eigen partij tevreden te stellen.

Wolfgang Clement

Ulla Schmidt is de huidige minister van Gezondheidszorg en Sociale Zaken. Ze studeert Psychologie aan de Technische Hogeschool van Aken en aan de Pedagogische Hogeschool behaalt ze haar diploma voor het basis- en middelbaar onderwijs. In 1983 wordt ze lid van de SPD. Ze is lid van de vakbond IG BCE. Vanaf 1990 zit ze voor de SPD in de Bondsdag. In januari 2001 wordt ze minister voor Gezondheidszorg en in oktober 2002 komt daar Sociale Zaken bij.

In de Duitse verzorgingsstaat zijn de gezondheidszorg en de pensioenen grote knelpunten en beide zitten in Schmidts portefeuille. Ze riep de commissie-Rürup in het leven om te onderzoeken waar er hervormingen kunnen worden gepleegd in de gezondheidszorg en de ouderenvoorzieningen. Tot nu toe is ze echter niet gecharmeerd van de adviezen die ze krijgt van de commissie.

Waar bezuinigd kan worden, moet bezuinigd worden, aldus Schmidt, maar ze ziet weinig mogelijkheden voor bezuiniging op gezondheidszorg en sociale zaken. En zeker niet voor de zeven miljard euro (ongeveer de helft van het totale bedrag dat bezuinigt moet worden), die Eichel op gezondheidszorg en sociale zaken wil besparen.

Guido Westerwelle is sinds 2001 voorzitter van de FDP. Na zijn studie Rechten werkt hij als advocaat in Bonn. Van 1994 tot 2001 is hij secretaris-generaal van de FDP. Als liberale politicus is Westerwelle een voorstander van hervormingen die zorgen voor een vrijere arbeidsmarkt. Westerwelle is bereid bondskanselier Schröder te steunen. Wel moet Schröder volgens hem voorkomen dat de hervormingen te veel aangepast worden aan de wensen van het grote aantal tegenstanders. De vakbonden staan de noodzakelijke hervormingen in de weg:

"Die Funktionärskaste der Gewerkschaften ist eine Plage für unser Land. Sie steht weiterhin quer zu den notwendigen Reformen." (FOCUS van 17 maart 2003).

Reinhard Bütikofer

Reinhard Bütikofer is voorzitter van Bündnis 90/Die Grünen. In de jaren zeventig studeert hij Geschiedenis en Filosofie. Na verschillende functies in de lokale politiek van Heidelberg en in het deelstaatparlement van Baden-Württemberg, wordt hij politiek secretaris van Die Grünen. In 2002 kiezen de afgevaardigden hem samen met Angelika Beer tot partijvoorzitter.

Bütikofer is een voorstander van de hervormingsplannen van Schröder. Hij beschouwt de massawerkloosheid als de grootste sociale ongelijkheid en mobiliseert zijn partij om Agenda 2010 te steunen: 
 .
"Wir haben jetzt unsere Chance und wir haben nicht die Möglichkeit das immer und immer wieder zu versieben." (Süddeutsche Zeitung van 6 mei 2003)

Op 15 juni stemmen de leden van Bündnis 90/ Die Grünen met 90 % voor Agenda 2010. Wel is er nog een aantal punten in Schröders programma waarover SPD en Bündnis 90/Die Grünen het eens moeten zien te worden.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger