'Die Sau rauslassen!'
1 mei-viering Berlijn traditiegetrouw in teken 'zinloos geweld'

Achtergrond - 3 mei 2004

(3 mei 2004) De Dag van de Arbeid staat in Berlijn van oudsher in het teken van geweldsuitbarstingen van linksradicalen en Turkse jongeren. Baldadigheid is daarbij het voornaamste motief. Een verslag uit Berlijn-Kreuzberg.

Deze hoop zou echter van korte duur blijken. Aan het begin van de avond arriveren protestmarsen van verschillende links-radicale actiegroepen bij het nabijgelegen metrostation. Boven de honderden demonstranten prijken op rode vlaggen de afbeeldingen van Lenin, Marx en Mao - iconen van een ideologie waarvan de meeste aanwezigen zelfs de politieke ondergang niet eens meer bewust hebben meegemaakt. Hamers en sikkels op de dag waarop de voormalige Oostbloklanden tot de EU toetreden. Een protestleider roept tot acties tegen de politie op: de preventieve aanwezigheid van de Bullen wordt uitgelegd als een provocatie die fysiek geweld alleszins legitimeert. In werkelijkheid kijkt de politie vanaf een afstand rustig toe.

Dan begeeft de menigte zich naar de Oranienstraße. Grote spandoeken worden ontrold, een nieuwe protestmars wordt ingezet. Al snel ontstaat een onheilspellende sfeer. Kraampjes van het straatfeest worden in ijl tempo afgebouwd; oproerkraaiers halen bivakmutsen tevoorschijn. Turkse jongens sluiten zich aan bij 'autonomen' en chaoten. "Nieder mit den Bullen!" klinkt het links en rechts. Vermomde relschoppers rennen naar het begin van de optocht, flessen worden stukgesmeten. Wie zich hier nu nog op straat bevindt, heeft maar één doel voor ogen: een uitlaatklep voor zijn frustraties vinden.

De opgewonden massa stopt vlak voor een breed geposteerd cordon politieagenten in de Oranienstraße. Het doelwit van de 'demonstranten' is bereikt, de eigenlijke 1 mei-'viering' kan beginnen. Behalve flessen en stenen worden nu ook vuurpijlen richting politie gejaagd. De eerste ruiten - ook van woonhuizen - sneuvelen. Escalatie dreigt. Dan grijpt de politie in: uit groen-wit gekleurde bussen komen agenten tevoorschijn, die trachten de menigte te verspreiden. Tevergeefs - een regen van stenen en flessen dwingt hen tot de aftocht. De volgende tactiek blijkt effectiever: traangas. Honderden relschoppers rennen met de armen voor het gezicht weg, de nauwe zijstraten in. Daar komt het tot schermutselingen met de politie. Tenten en kraampjes van het Myfest gaan in vlammen op, evenals vuilcontainers en papierbakken: 'Kreuzberg brennt!'. Ook talloze winkelruiten moeten het ontgelden. Nadat de politie nog een aantal charges met het waterkanon heeft uitgevoerd, houden veel jongeren het kort na middernacht voor gezien. Het feest was weer geslaagd!

Bijna tweehonderd mensen worden vanavond gearresteerd; de politie zal later spreken van een "rustige 1 mei". Berlijnse politici zullen zelfs beweren na bijna twintig jaar het einde van het 'zinloos geweld' te zien gloren. Of het volgend jaar al zover zal zijn, mag echter ernstig worden betwijfeld. Voor velen in Berlijn staat 1 mei namelijk in het teken van maar één ding: 'Die Sau rauslassen!'.

Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft regelmatig artikelen voor het Duitslandweb. Momenteel studeert hij aan de Humboldt Universität in Berlijn.

Berliner Zeitung
Polizei verdirbt Randalierern den Spaß

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger