Portret van 'Panzerkardinal' Joseph Ratzinger
Nieuws

Achtergrond - 20 april 2005

(20 april 2005) De carrière van kardinaal Joseph Ratzinger, een paar dagen geleden 78 jaar geworden, liep naar eigen zeggen reeds bijna ten einde, toen hij gisteravond tot de nieuwe paus werd benoemd. Een portret van paus Benedictus XVI.

In Duitsland staat Joseph Ratzinger met name als aartsconservatief te boek, vanwege zijn leidende rol in de discussie rond het zwangerschapsadvies. Samen met paus Johannes Paulus II besloot hij een aantal jaren geleden dat de katholieke kerk in Duitsland vrouwen die ongewenst zwanger zijn geraakt niet meer mag adviseren richting abortus. Daarmee joeg hij ook veel geestelijken tegen zich in het harnas.

De karakteriseringen van Ratzinger lopen uiteen van boeman tot Panzerkardinal tot één van de grootste intellectuelen binnen de katholieke kerk. Als paus Benedictus XVI wordt hij vooral verwacht een ‘hoeder’ te zijn, van de geloofsleer van zijn voorganger en van het katholieke geloof in het algemeen, in een tijd waarin dit volgens een van zijn jongste preken wordt bedreigd door marxisme, atheïsme, libertinisme, individualisme en een “dictatuur van het relativisme”.

Spiegel Online
Der altersmilde Großinquisitor

Süddeutsche Zeitung
Ratzingers Weg an die Spitze

FAZ.NET
Joseph Ratzinger ist der neue Papst Benedikt XVI

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger