Paus-euforie blijft uit in Duitsland
Benedictus XVI brengt officieel bezoek aan zijn vaderland
Achtergrond - 22 september 2011
'Wir sind Papst', jubelde boulevardblad Bild in 2005, toen de Duitser Joseph Ratzinger paus werd. Van dat ‘wij’-gevoel is zes jaar later weinig te merken. Vandaag begint een vierdaags bezoek van de paus aan Duitsland.
Van Bild-uitgever Axel Springer krijgt paus Benedictus XVI nog steeds een warm onthaal. De cover van 2005 prijkt deze week in megaformaat op het kantoor van de uitgever in Berlijn. Niet iedereen is zo enthousiast. Als de paus vanmiddag spreekt in de Bondsdag, het Duitse parlement, zijn rond de honderd Bondsdagleden van SPD, Groenen en Die Linke afwezig uit protest tegen de vermenging van kerk en staat. De discussie hierover overheerste in de berichtgeving voorafgaand aan het bezoek. Het is voor het eerst dat een paus in het parlement spreekt.
Werd er zes jaar geleden nog gespeculeerd over een religieuze revival in de BRD, nu weet Der Spiegel te melden dat sindsdien 700.000 Duitsers de katholieke kerk hebben verlaten. De vele verhalen over misbruik en geweld binnen de kerk hebben hun sporen nagelaten en bezoedelden ook de goede naam van de broer van de paus, Georg Ratzinger.
'Bevrijdende boodschappen'
Het bezoek aan zijn vaderland is een officieel staatsbezoek voor de paus. Hij wordt ontvangen door bondspresident Christian Wulff (CDU), die weliswaar katholiek is, maar ook gescheiden en hertrouwd, tegen de regels van de kerk. Hij liet deze week in weekblad Die Zeit weten dat hij hoopt op ‘bevrijdende boodschappen’ voor onder meer de miljoenen hertrouwde katholieken. In bondskanselier Angela Merkel treft de paus evenmin een trouwe aanhanger. Al eerder leverde ze, zeer ongebruikelijk, openlijk kritiek op de paus, toen deze in 2009 besloot de Britse Holocaustontkenner Richard Williamson te rehabiliteren. Merkel is van protestantse huize. Ze hoopt dat het bezoek van de paus een bijdrage levert aan de oecumene, liet ze weten.
Het is onduidelijk of de paus ook met slachtoffers van sekseel misbruik in de kerk praat. De Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung meldde eerder deze week dat zulke gesprekken buiten het officiële programma om plaatsvinden, zoals dat eerder bijvoorbeeld ook in Groot-Brittannië gebeurde. Het Vaticaan en de Duitse katholieke kerk doen daar echter geen uitspraken over.
Olympiastadion
Paus Benedictus XVI begint donderdag zijn bezoek in Berlijn, met een ontmoeting met Wulff en Merkel en zijn toespraak in de Bondsdag. In het Olympiastadion draagt hij een mis op in aanwezigheid van tienduizenden gelovigen. De dagen erna bezoekt de paus Thüringen, een van de Oost-Duitse deelstaten. Daarna staat Freiburg, in het zuidwesten, op het programma. Daar heeft hij onder meer een ontmoeting met oud-kanselier Helmut Kohl. Zondag reist de kerkelijk leider terug naar Rome.
De paus bracht in 2006 ook een officieel bezoek aan zijn vaderland. Toen reisde hij vijf dagen door Beieren, de deelstaat waar hij vandaan komt.
Reacties
Geen reacties aanwezig