Duitser Ratzinger tot nieuwe paus gekozen
Nieuws
Achtergrond - 20 april 2005
(20 april 2005) Voor het eerst in 482 jaar is een Duitser tot paus gekozen. Kardinaal Joseph Ratzinger is sinds gisteren paus Benedictus XVI. In Duitsland werd het nieuws vooral met vreugde ontvangen, maar er zijn ook veel kritische geluiden te horen. Ratzinger geldt als aartsconservatief en hervormingen worden van hem niet verwacht.
Paus Benedictus XVI werd door de 115 kardinalen in slechts 26 uur, een verrassend korte tijd voor een conclaaf, tot opvolger van paus Johannes Paulus II gekozen, die meer dan 25 jaar hoofd van de katholieke kerk was. Kort voor 18.00 uur steeg gisteren de witte rook op uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel, traditiegetrouw het teken dat de kardinalen tot een keuze zijn gekomen. Bij het kiezen van zijn nieuwe naam zou Ratzinger Benedictus XV (paus van 1914 tot 1922) als voorbeeld hebben genomen "omdat die zoveel voor de vrede tussen de volkeren heeft gedaan", aldus één van de kardinalen.
In Duitsland werd voornamelijk verheugd gereageerd op het nieuws. "Dat een landgenoot paus geworden is, vervult ons in Duitsland met bijzondere vreugde en ook enige trots", aldus bondspresident Horst Köhler. Kanselier Gerhard Schröder noemde het een grote eer en feliciteerde de nieuwe paus namens de regering en alle burgers van de Bondsrepubliek. Ook andere politici, ministers en partijvoorzitters, feliciteerden de paus. Edmund Stoiber, minister-president van het katholieke Beieren, noemde het nieuws "een historische en eenmalige gebeurtenis voor Beieren en heel Duitsland." In zijn deelstaat luidden na de bekendmaking van de pauskeuze een kwartier lang de kerkklokken en veel mensen kwamen naar spontane kerkdiensten en gebedsbijeenkomsten. Ratzinger is in Beieren geboren. De Bild-Zeitung, Duitslands populairste krant, kopte vanmorgen trots met grote letters: "We zijn paus!"
Maar niet iedereen in Duitsland is blij met de nieuwe paus. De Duitse kritische theoloog Gotthold Hasenhüttl, noemde de keuze voor Ratzinger "een catastrofe". Volgens hem zal Benedictus XVI de koers van Johannes Paulus II voortzetten en daarmee hervormingen binnen de kerk tegengaan. Hasenhüttl kende Ratzinger persoonlijk uit zijn studietijd. Hij werd uit het priesterambt gezet, mede door toedoen van Ratzinger, nadat hij in 2003 tijdens een oecomenische kerkdienst in het kader van de kerkendag in Berlijn, evangelische christenen ter communie had laten gaan. Hasenhüttl verwacht dat Benedictus XVI zal regeren "zoals alleenheersers en dictators dat doen."
De katholieke theoloog Hans Küng noemde de keus een "enorme teleurstelling" voor degenen die hervormingen binnen de kerk wensen. Hij adviseert de katholieken echter nog even af te wachten. "Net als bij een Amerikaanse president moet men ook een nieuwe paus honderd leerdagen gunnen."
Politici van Die Grünen tonen zich ook teleurgesteld, omdat nu geen hervormingen binnen de kerk te verwachten zijn. Partijvoorzitter Claudia Roth zou graag een paus zien die zich inzet voor meer rechten voor vrouwen in de kerk, een andere houding aanneemt ten opzichte van anticonceptie, vooral ook met het oog op de AIDS-bestrijding, en die homoseksuelen niet discrimineert.
De broer van de nieuwe paus, Georg Ratzinger, hoopt vooral dat diens gezondheid goed blijft. Ook hij is niet onverdeeld gelukkig met de keuze van zijn broer tot paus: "De grote verantwoordelijkheid, de enorme hoeveelheid werk en het verloren gaan van persoonlijke contacten behoren tot de schaduwzijden van het ambt."
Süddeutsche Zeitung
"Die Wahl Ratzingers ist eine Katastrophe"
"Große Ehre für Deutschland"
Benedikt XVI. hält seine erste Predigt auf Latein
Der Spiegel
Die Welt staunt über die Wahl der Kardinäle
Johannes Paul II. regiert weiter
Die Welt
Ratzinger hält erste Messe als Papst
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Joseph Ratzinger ist der neue Papst Benedikt XVI.
Reacties
Geen reacties aanwezig