Terug van weggeweest: het IJzeren Kruis?
Nieuws

Achtergrond - 6 maart 2008

(6 maart 2008) Het IJzeren Kruis bungelt binnenkort mogelijk weer om de hals van Duitse soldaten. De Duitse reservistenbond wil een “nieuwe medaille” voor dapperheid invoeren. Het Ministerie van Defensie reageert welwillend, de Bondsdag is sceptisch.

IJzeren kruis (1914). Afbeelding: dalager, www.flickr.com Het is een omstreden stuk eremetaal, het IJzeren Kruis. De Duitse legers waren ermee behangen toen ze in 1914 en 1939 Europa onder de voet liepen. Vooral de associatie met de Tweede Wereldoorlog is sterk. De medaille werd na 1945 niet meer uitgereikt.

Nu de Bundeswehr op verschillende, gevaarlijke plaatsen in de wereld de vrede handhaaft, zoals in Afghanistan of Kosovo, is het gepast opnieuw een medaille voor dapperheid te introduceren. Dat is de overtuiging van CDU-parlementariër en voorzitter van de Duitse reservistenbond Reinhard Beck. Een medaille in de vorm van het IJzeren Kruis lijkt de CDU’er het meest geschikt.

Gruwelen

“Onder dit symbool zijn veel angst en gruwelen onder de Europese volken uitgestort”, sprak Beck. Maar tegenwoordig zijn Duitse soldaten met heel andere dingen bezig, het beschermen van de vrede en van zwakkeren. “Ze zijn bereid daarvoor lijf en leden te riskeren”.

Bovendien is het IJzeren Kruis al op alle Duitse vliegtuigen, tanks en schepen afgebeeld. Dus zo’n grote stap zou het ook weer niet zijn, aldus Beck.

De CDU’er krijgt steun van zijn partijvriend de minister van Defensie Franz-Josef Jung. Die heeft Beck beloofd een voorstel voor een nieuwe dapperheidsmedaille in te dienen bij bondspresident Horst Köhler. Die moet er uiteindelijk over beslissen. Overigens repte de minister van Defensie met geen woord over het uiterlijk van de nieuwe medaille.

Bondsdag sceptisch

Onder de parlementariërs in de Bondsdag is de scepsis groot. Geen enkele partij toonde zich echt enthousiast over het idee. Het IJzeren Kruis is “historisch te belast” om heringevoerd te worden, is de teneur.

Zowel FDP als SPD benadrukte dat de Bundeswehr belangrijker zaken aan het hoofd heeft dan na te denken over een nieuwe medaille. De gebrekkige uitrusting van het Duitse leger bijvoorbeeld. Of het wijdverbreide overgewicht van de Duitse soldaat.

In de Bondsdag ligt al geruime tijd een petitie klaar die de herinvoering van het IJzeren Kruis bepleit. De Verenigde Staten hebben hun Medal of Honour, Groot Brittannië heeft het Victoria Cross, Frankrijk het Légion d'Honneur, maar het het Duitse leger kent geen medaille voor dapperheid of uitzonderlijke verdiensten.

Vervulde diensttijd is het voornaamste criterium voor de verlening van medailles in de Bundeswehr. Die diensttijd kan ook prima achter een bureau vervuld worden.    

Napoleontische oorlogen   

Veel mensen associëren het ijzeren kruis met de Tweede Wereldoorlog en Adolf Hitler, maar de nazi’s waren niet de bedenkers van het eremetaal. Al waren ze absoluut grootgebruikers.

Het IJzeren Kruis werd in 1813, ten tijde van de Napoleontische oorlogen, in het leven geroepen door de toenmalige Pruisische koning Friedrich Wilhelm III. De ontwerper was de Pruisische sterarchitect Karl Friedrich Schinkel.

FAZ/Spiegel Online/die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger