Duitslandweb logo Duitslandweb

Ministerie van Binnenlandse Zaken laat nazi-verleden onderzoeken

Kort nieuws - 5 februari 2015

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) heeft een commissie van historici de opdracht gegeven om de geschiedenis van zijn ministerie ten tijde van het nationaalsocialisme te onderzoeken. Frank Bösch, directeur van het Zentrum für Zeithistorische Studien in Potsdam, leidt het project. Zijn team zal onderzoeken in hoeverre tradities van voor 1945 in het denken over de grondwet en de interne veiligheid na de oorlog doorwerkten. Parallel wordt het verleden van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de DDR onderzocht. Eerder erkende het ministerie niet dat het eigen nationaalsocialistische verleden onderzocht diende te worden. In 2010 werd het nazi-verleden van het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzocht. Toen concludeerde de onderzoeksleider dat het Auswärtige Amt "een misdadige organisatie" was. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger