Marco W. terug in Duitsland
Kort nieuws

Achtergrond - 17 december 2007

(17 december 2007) Marco Weiss is weer op vrije voeten. De 17-jarige Duitser zat sinds april dit jaar in voorarrest in Turkije op verdenking van aanranding. De exclusieve televisierechten van zijn verhaal heeft Weiss inmiddels verkocht aan de commerciële omroep RTL.

Na 247 dagen in een Turkse gevangenis landde Weiss dit weekend met een privéjet op de luchthaven van Neurenberg. Weiss werd acht maanden geleden opgepakt in de vakantieplaats Antalya op beschuldiging van seksueel misbruik van een dertienjarig Brits meisje.

Weiss heeft steeds vol gehouden niets tegen de wil in van het meisje te hebben gedaan. Bovendien zou ze zich hebben uitgegeven voor vijftien jaar. Het meisje ontkent echter dat er sprake was van instemming.

Duits-Turkse rel

Het proces tegen Weiss verliep uiterst moeizaam en gaf al snel aanleiding tot een rel tussen Duitsland en Turkije. Duitse politici grepen de trage rechtsgang aan als argument tégen de Turkse toetreding tot de EU, terwijl de Turken Duitsland ervan beschuldigden een hetze tegen het land te voeren.

Volgens critici werkte de Duitse politieke druk alleen maar contraproductief op het proces.

Contract met RTL

De commerciële omroep RTL heeft met Weiss een exclusief contract afgesloten. Bij zijn vlucht terug naar Duitsland werd Weiss al begeleid door een team van de televisiezender.

Weiss zei gisteravond in een interview met RTL opgelucht te zijn om weer met zijn familie te zijn herenigd. “Het was een erg zware tijd en ik heb nu vooral veel rust nodig”, aldus de 17-jarige scholier.

Over de aantijgingen tegen hem kon Weiss vanwege het lopende proces niets zeggen.

Proces in april verder

De rechtszaak wordt in april 2008 voortgezet. Weiss hoeft niet bij het proces in Turkije aanwezig te zijn. Hem hangt nog altijd een maximale gevangenisstraf van tien tot vijftien jaar boven het hoofd. Ook in Duitsland is inmiddels een gerechtelijk onderzoek naar de zaak-Marco W. geopend.

FAZ.NET
Marco Weiss im Fernsehinterview: Endlich wieder zu McDonald's

Die Zeit
Prozess: Anwalt fordert Höchststrafe für Marco W.

Die Welt
Marco "überglücklich, bei der Familie zu sein"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger