Rel rond Duitser (17) in Turkse cel
Nieuws

Achtergrond - 27 juni 2007

(27 juni 2007) De 17-jarige Duitse scholier Marco Weiss zit voorlopig nog vast in zijn Turkse cel. Hij wordt ervan verdacht een 13-jarig Engels meisje te hebben aangerand. De inmenging van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier heeft nog geen vruchten afgeworpen. Weiss’ zaak ontwikkelt zich langzaam tot een diplomatieke probleem.

Marco Weiss leerde de 13-jarige Charlotte uit Engeland kennen in een hoteldisco in Antalya. Daar waren zij in april beiden met hun familie op vakantie. Weiss bezocht Charlotte op haar hotelkamer en daar kwam het tot “gefrunnik”, aldus de Duitse scholier, maar dat was met instemming van Charlotte. Zij had bovendien gezegd dat ze vijftien was. Het meisje zegt echter nergens mee te hebben ingestemd. Haar moeder deed vervolgens aangifte van aanranding bij de Turkse politie. Weiss werd aangehouden en zit sinds 12 april in een Turkse cel.

In de weken die volgden, ontwikkelde de zaak zich tot een rel in de Duitse en Turkse media en na bemoeienis van Duitse politici lijkt het inmiddels ook een diplomatiek probleem te worden. Boulevardblad Bild waarschuwde Duitse vakantiegangers voor de “zeden van een islamitisch land”. De Turkse pers beschuldigde Duitsland er vervolgens van een hetze tegen Turkije te voeren.

In de discussie stond al snel niet zozeer Weiss terecht, maar Turkije als rechtsstaat. Christian Wulff, een vooraanstaande CDU-politicus, zei dat deze zaak maar weer eens aantoonde hoe groot de culturele verschillen tussen Duitsland en Turkije zijn. De Turken spraken al snel schande van deze Duitse inmenging in hun binnenlandse aangelegenheden. Daarop reageerden de Duitsers weer dat bescherming van burgers in het buitenland normaal is en dat Weiss “in een normale rechtsstaat” allang zou zijn vrijgelaten. Dat valt te betwijfelen, omdat er spermasporen van Weiss op het Britse meisje zijn gevonden.

In dit klimaat moest minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) gisteren een goed woordje voor zijn landgenoot doen bij de Turken. Na afloop van de EU-top in Brussel sprak hij met zijn Turkse collega Abdullah Gül en met de Turkse EU-onderhandelaar Ali Babacan over de “humanitaire aspecten” van de zaak, om de jongen “zo snel mogelijk weer bij zijn ouders in Duitsland” te krijgen. Maar de Turken geven niet toe. Babacan noemde het geval weliswaar “zeer ongelukkig”, maar zegt dat de Turkse regering zich niet kan bemoeien met de rechtsgang. “Onafhankelijkheid van justitie is een van de belangrijkste eisen die de Europese Unie aan Turkije stelt om te mogen toetreden tot de EU”, aldus de Turkse onderhandelaar.

Op 6 juli komt Weiss’ zaak in Antalya voor de rechter. De jongen kan maximaal acht jaar gevangenisstraf krijgen. Zover zal het echter niet komen, vermoeden Duitse juristen. “Als Duitsland en Turkije stil weten te onderhandelen, vinden ze ongetwijfeld een snelle, goede oplossing”, aldus Hans-Heiner Kühne, een Duitse jurist die het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert over mensenrechten. In Duitsland is inmiddels ook een zaak tegen Weiss gestart. Dit biedt Turkije de mogelijkheid de zaak aan Duitsland over te dragen.

Over de kosten van zijn verdediging hoeft Weiss zich in ieder geval geen zorgen te maken. In zijn Duitse woonplaats Uelzen is een actiecomité begonnen geld voor hem in te zamelen. Afgelopen weekend had het al ruim tienduizend euro bij elkaar.

Zeit.de
Mehr als Knutscherei

Spiegel Online
Türkei lehnt Freilassung von Marco Weiss ab

taz.de
Keine Frage der Ehre
Urlaubsflirt wird zum Politikum

Welt Online
Türkische Medien attackieren Deutschland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger