De mooiste eerste zin is van Günter Grass
Nieuws

Achtergrond - 7 november 2007

(7 november 2007) Nobelprijswinnaar Günter Grass is een eretitel rijker. De eerste zin van zijn roman ‘Der Butt’ ('De Bot') is uitgeroepen tot mooiste openingszin uit de Duitstalige literatuur. Grass liet auteurs als Franz Kafka en Siegfried Lenz achter zich.

“Ilsebill salzte nach” is de zin die de zeskoppige jury van literatuurkenners en bekende Duitsers het meest in verrukking bracht - ‘Ilsebill voegde zout toe’ in de Nederlandse vertaling van Grass’ roman uit 1977.

Hoogtepunt van Grass' oeuvre

Het werk geldt samen met ‘De blikken trommel’ als een hoogtepunt uit het oeuvre van de auteur.

Het verhaal verweeft een oud sprookje van een visser en zijn vrouw Ilsebill met vierhonderd jaar menselijke cultuurgeschiedenis, waarin volgens Grass de mannen de beslissingen nemen, maar die vrouwen vormgeven. Dat Ilsebill zout toevoegt, maakt volgens de jury de eerste zin voor het verhaal bijzonder betekenisvol.

Kafka op twee

Franz Kafka eindigde op de tweede plek met de opening van zijn klassieker ‘Die Verwandlung’, over een man die tot zijn schrik ontwaakt als insect: “Als Gregor Samsa eines Morgens aus unruhigen Träumen erwachte, fand er sich in seinem Bett zu einem ungeheueren Ungeziefer verwandelt.” De beginzin van Siegfried Lenz’ ‘Der Leseteufel’ werd derde.

De jury moest kiezen uit 17 duizend inzendingen uit het hele Duitse taalgebied.

Tagesspiegel.de
''Schönster erster Satz'' gekürt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger