Günter Grass wordt tachtig
Kort nieuws

Achtergrond - 16 oktober 2007

(16 oktober 2007) Günter Grass wordt vandaag tachtig jaar. Zijn befaamde kopstand, die de Duitse schrijver normaal bij ‘ronde’ verjaardagen ten beste gaf, moet het publiek dit keer missen. Grass viert zijn verjaardag alleen met zijn vrouw, acht kinderen en zeventien kleinkinderen.

Bondspresident Horst Köhler roemt de Nobelprijswinnaar in zijn felicitaties als “het gezicht van de Duitse literatuur” die “onze cultuur na het Derde Rijk en de oorlog nieuw aanzien heeft gegeven.” De beroemde Amerikaanse schrijver John Irving noemt Grass in de Frankfurter Rundschau zijn "held" en "voorbeeld". "Iedere schrijver die zijn werk echt goed gelezen heeft, staat bij hem in het krijt."

Sinds de rel vorig jaar rond zijn autobiografie ‘Beim Häuten der Zwiebel’, waarin Grass onthulde als zeventienjarige lid van de Waffen-SS te zijn geweest, heeft de Nobelprijswinaar zich relatief stil gehouden. In maart van dit jaar verscheen nog wel de gedichtenbundel ‘Dummer August’, waarin de schrijver de periode rond de controverse beschrijft. Grass zegt in de eerste plaats als schrijver te willen worden gezien en niet meer vooral als publiek figuur.

Grass wordt de komende weken in het zonnetje gezet met onder andere een toespraak van president Köhler op 27 oktober in Grass’ thuisbasis Lübeck.

FAZ.NET
Zum Achtzigsten: Der Himmel über Grass

Die Welt
Grass, Bürgerschreck im besten Sinne

Süddeutsche Zeitung
Günter Grass wird 80

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger