SPD leidt eigen partijkader op
Nieuws

Achtergrond - 14 augustus 2007

(14 augustus 2007) De SPD leidt sinds juli haar eigen partijkader op. Veertig veelbelovende jonge partijgenoten zijn uitverkoren deel te nemen aan de Führungsakademie der sozialen Demokratie. Zij moeten in de toekomst minister of fractievoorzitter kunnen worden.

Initiatiefnemers voor de opleiding zijn partijvoorzitter Kurt Beck en zijn secretaris-generaal Hubertus Heil, zelf een jonge (34 jaar) succesvolle sociaal-democraat. Veelbelovende SPD-ers uit de Bondsdag, de deelstaat- en de gemeentepolitiek volgen de komende twee jaar zes seminars, verspreid over acht weekenden. Zij houden zich bezig met onderwerpen als globalisering en de verzorgingsstaat, maar volgen ook seminars als 'succesvol handelen' en 'leiderschapskwaliteit: samenwerking en consequentie'.

De meeste deelnemers aan de SPD-academie hebben al niet onaanzienlijke posten binnen de partij. Ze zijn parlementslid, landelijk of in een deelstaat, zijn burgemeester of hebben andere bestuurlijke functies, er zitten rechters en vakbondsmedewerkers tussen. Zij werden uit tachtig aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie uit de SPD-top.

Martin Gorholt, leider van de partijcentrale van de SPD, ziet in de deelnemers aan de opleiding de nieuwe leiders van de SPD. "Misschien zit er zelfs wel een nieuwe kanselier tussen. Het gaat om de SPD in 2010 en 2020."

Momenteel staan de sociaal-democraten er niet gunstig voor. Ze doen het slecht in de peilingen, verliezen leden en hebben gebrek aan middenkaderpersoneel. Veel oudgedienden zijn er niet meer, jongeren tonen wel interesse in de SPD, aldus Beck, maar de generatie ertussen mist de partij. Met de eigen opleiding willen Beck en consorten hun eigen personeel creëren, "grote ondernemingen doen dat immers ook", aldus een parlementslid.

Maar niet iedereen is enthousiast over deze "kaderschool". Sommige partijleden zijn tegen het "creëren van een elite", een begrip dat veel sociaal-democraten niet lekker ligt. Zij vrezen dat de verscheidenheid van de partij niet terug te zien is in de geselecteerde kandidaten.

De eerste lichting heeft inmiddels een seminar achter de rug. De deelnemers, die allen negenhonderd euro eigen bijdrage per jaar moeten betalen, zijn enthousiast: "Het was spannend om over je eigen leiderschap na te denken", aldus een Bondsdaglid. Hij hoopt door de opleiding zijn "eigen handelen beter te kunnen refelcteren". Dat komt er vaak niet van want "in de politiek is twijfelen aan jezelf niet geoorloofd".

Tagesschau.de
SPD auf der Suche nach neuen Talenten

Welt Online
Die SPD sucht den Kanzler der Zukunft

Süddeutsche.de
Sukzessive an die Spitze

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger