Satirisch filmpje over Hitler leidt tot ophef
Nieuws

Achtergrond - 22 september 2006

(22 september 2006) Een satirisch tekenfilmpje over Hitler op het toilet in zijn Berlijnse bunker zorgt in Duitsland voor opschudding. Het filmpje en de bijbehorende ringtoon zijn razend populair, maar grote Duitse tv-zenders nemen er afstand van. De kijkers zouden er aanstoot aan kunnen nemen.

De tekenfilm, een videoclip, is gemaakt door Walter Moers, bekend van zijn satirische strips over Hitler. De clip hoort bij Moers' nieuwste stripboek 'Der Bonker'. In het clipje zit Hitler op het toilet in zijn bunker en beklaagt zich over Churchill en de Tweede Wereldoorlog. Een koor van badeendjes spoort hem zingend aan te capituleren, maar daar wil Hitler niets van weten: "Kaptulation, nö, da halt ich nix davon, ich habe über mir drei Meter Stahlbeton" ("Capitulatie, dat vind ik niks, ik heb drie meter staalbeton boven me").

Het filmpje leidde in juli, toen het net verscheen, al tot discussies. De joodse schrijver Ralph Giordano liet weten dat je "zo niet kunt omgaan met de vader van de holocaust". Lea Rosh, initiator van het holocaustmonument in Berlijn, vindt dat dit "geen onderwerp is waarover je grappen kunt maken". Ook op taltijke weblogs wordt gediscussieerd over de vraag of je grappen mag maken over Hitler. De meningen variëren van "smakeloos" tot "fantastisch".

De discussie over de Hitler-satire heeft grote Duitse tv-zenders als ProSieben, RTL2 en MTV er nu toe gebracht reclame voor het bedrijf Jamba, dat de ringtoon aanbiedt, te weigeren. "We willen geen potentieel forum voor mogelijke misverstanden zijn", aldus RTL2. Jamba is verbaasd over de reactie van de zenders. "We vragen toch niet om een gunst, we zijn gewoon goede klanten die betalen". Direct nadat het filmpje verscheen, raakte het ongekend populair op internet. Het is één van de meest gedownloade bestanden en Jamba heeft al tienduizenden kopiën van de clip verkocht aan bezitters van mobiele telefoons.

De opschudding over de clip is opvallend. Op zich is satire over Hitler namelijk niets nieuws in Duitsland. De laatste jaren bestaat veel interesse voor de persoon van Hitler, zoals blijkt uit het succes van documentaires over hem en films als 'Speer und er' (2005) of 'Der Untergang' (2004). Moers' eerste stripboek over Hitler verscheen in 1998. Toen barstte een stroom van kritiek los, die ongeveer volgens dezelfde lijnen verloopt als de huidige discussies. Moers repliek luidde toen: "Of dat mag? Dat moet!"

De tv-zenders proberen tussen de belangen van fans en critici te laveren. De clip heeft meer fans dan critici. MTV zendt geen reclame van Jamba voor de clip uit. "Reclame is nou eenmaal reclame. Daarbij heb je dus geen mogelijkheid uitleg over de clip te geven",  aldus een woordvoerder. Maar met het filmpje zelf heeft MTV geen probleem. De muziekzender zond Hitler in bad met zijn hond Blondie en mokkend op de wc gewoon uit.  

Bekijk de clip 'Der Bonker'

Commentaar op de clip in ZDF cultuurprogramma Aspekte

Handelsblatt.de
TV-Sender finden Hitler-Satire gar nicht witzig

Stern.de
Hitler-Satire sorgt für Wirbel

ZDF Heute.de
"Ich hock in meinem Bonker"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger