Hitlers bunker onttoverd
Nieuws
Achtergrond - 9 juni 2006
(9 juni 2006) Een bord vlakbij het holocaust-monument in het centrum van Berlijn maakt een eind aan de mythen over de bunker van Hitler. Op het bord staat aangegeven waar de bunker gestaan heeft en hoe die eruit zag. Aan vele wilde verhalen moet hiermee een einde komen.
Al jaren vragen vooral toeristen zich af waar de zogeheten Führerbunker heeft gestaan. Sinds de succesvolle film Der Untergang (2004) over de laatste dagen van Adolf Hitler is de interesse in de bunker nog groter geworden. De wildste verhalen deden de ronde. "Sommige spreken van twaalf geheime etages of zeggen dat de bunker nog intact is", aldus Dietmar Arnold van de vereniging Berliner Unterwelten, die onder meer rondleidingen in Berlijnse bunkers organiseert. Ook zou er een tunnel zijn geweest van de bunker naar vliegveld Tempelhof. "Allemaal onzin", zegt Arnold.
Berliner Unterwelten wilde aan de mythen een eind maken en duidelijk aangeven waar de bunker stond en hoe hij eruit zag. Het was voor de organisatie niet gemakkelijk om aan de goede informatie te komen. "Er bestaan wel 28 plattegronden en geeneen is correct", aldus Reiner Janick, mede-oprichter van Berliner Unterwelten. Hoe het ondergrondse complex er wel uitzag, weet Rochus Misch, die als telefonist in de bunker werkte en een belangrijke informatiebron was voor de organisatie.
De bunker stond op de plek waar nu een zanderige parkeerplaats ligt. Hij was niet groot en bood plaats aan slechts een handvol mensen, staat op het bord in de Gertrud Kolmar Strasse te lezen. "Hitlers eigen kamer was hooguit 12 vierkante meter", aldus Misch. Ook weet hij te vertellen waar Hitlers lijk verband werd nadat die in de bunker zelfmoord had gepleegd. Het staat te lezen op het bord: op wat nu een onbegroeid stukje grond op de parkeerplaats is.
In 1947 blies het Russische leger de bunker op en in 1959 werden de resten met aarde overdekt. In de tweede helft van de jaren tachtig, de bunker stond toen nog in de DDR, werd de zogenoemde voorbunker in het diepste geheim opgeblazen om plaats te maken voor de fundamenten van nieuwe woningen. Dat dit in het geheim moest, had mede te maken met de angst dat de bunker van Hitler, een bedevaartsoord voor rechts-extremisten zou worden.
Janick deelt die angst niet. "Een herdenkingsoord is deze plaats toch wel, ook zonder informatiebord." De toeristen die op het bord afkomen, zijn dat met hem eens. "Op deze manier wordt er tenminste objectief met de geschiedenis omgegaan."
Spiegel Online
Historisches Puzzle mit Führerbunker
Tagesspiegel Online
Hitlers letzter Unterschlupf: Der Mythos ist entzaubert
Reacties