Ulm is de gezondste Duitse stad
Nieuws

Achtergrond - 22 augustus 2007

(22 augustus 2006) Het Zuid-Duitse Ulm is de gezondste stad van Duitsland. Dat blijkt uit een studie van de Medizinische Hochschule Hannover. De Zuid-Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Beieren scoren sowieso goed in de test. In het Ruhrgebied is het ‘t slechtst toeven.

In Ulm is de lucht zuiver, er zijn genoeg artsen en ziekenhuizen en nergens in Duitsland gaan mensen meer naar het theater. Ook de economische situatie is er gunstig. Dat je in Stuttgart nog ouder wordt dan in Ulm doet aan het eindresultaat van het onderzoek niets meer af.

De Medizinische Hochschule Hannover voerde de test uit voor het blad Healthy Living. De 81 grootste Duitse steden werden vergeleken op het gebied van levensverwachting, luchtzuiverheid en criminaliteitsstatistieken maar ook op het aantal crècheplaatsen, theaterbezoeken en sportfaciliteiten. Erlangen en Heidelberg, ook plaatsen in Zuid-Duitsland, eindigden op de tweede en de derde plaats.

De ongezondste steden in Duitsland zijn volgens de test Herne (81e plaats) en Gelsenkirchen (80e plaats) in het Ruhrgebied. De verschillen tussen de steden onderling zijn groot. Een meisje dat nu in Saarbrücken geboren wordt, heeft een levensverwachting die 2,6 jaar lager ligt dan in Stuttgart, waar de mensen gemiddeld het oudst worden: vrouwen worden er 82,8 jaar oud, mannen 77,8. In Gelsenkirchen daarentegen worden vrouwen 80,3 jaar en mannen 73,7.

De veiligste stad is Bergisch Gladbach ten oosten van Keulen met maar 5366 misdaden per honderdduizend inwoners. Frankfurt am Main is met 17.570 misdaden per honderdduizend inwoners het onveiligst. Toch eindigt deze stad in de eindlijst op de zestiende plaats. De criteria levensverwachting en de economische situatie wogen namelijk zwaarder in de studie dan de andere criteria.

Van de grote steden komt München het best uit de bus: de hoofdstad van Beieren staat in de eindlijst op de zesde plaats. Berlijn komt niet verder dan de 72e plaats.

Süddeutsche Zeitung
Die gesündeste Stadt Deutschlands

FAZ.NET
Ulm ist Deutschlands gesündeste Stadt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger