Duitslandweb logo Duitslandweb

München verbiedt 'Stolpersteine' als herdenking aan nazi-slachtoffers

Kort nieuws - 29 juli 2015

München wil geen Stolpersteine (letterlijk: struikelstenen) in de straten en stoepen van de stad. Dat heeft de gemeenteraad vandaag besloten. Stolpersteine zijn goudkleurige messing gedenkstenen die herinneren aan de slachtoffers van de nazi-dictatuur. Ze liggen inmiddels in zo'n 1200 Duitse steden, maar München herdenkt de slachtoffers liever met borden of plaquettes in muren van gebouwen. De gemeenteraad baseert het besluit op bezwaren van nabestaanden en van de Israelitische Kultusgemeinde München (IMK), die het respectloos vinden dat mensen over de namen van de slachtoffers lopen. Er zijn in München echter ook veel voorstanders van de Stolpersteine, die het besluit nu willen aanvechten. De gedenkstenen zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Ze gelden als het grootste decentrale monument ter wereld. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger