München verbiedt 'Stolpersteine' als herdenking aan nazi-slachtoffers
Kort nieuws - 29 juli 2015München wil geen Stolpersteine (letterlijk: struikelstenen) in de straten en stoepen van de stad. Dat heeft de gemeenteraad vandaag besloten. Stolpersteine zijn goudkleurige messing gedenkstenen die herinneren aan de slachtoffers van de nazi-dictatuur. Ze liggen inmiddels in zo'n 1200 Duitse steden, maar München herdenkt de slachtoffers liever met borden of plaquettes in muren van gebouwen. De gemeenteraad baseert het besluit op bezwaren van nabestaanden en van de Israelitische Kultusgemeinde München (IMK), die het respectloos vinden dat mensen over de namen van de slachtoffers lopen. Er zijn in München echter ook veel voorstanders van de Stolpersteine, die het besluit nu willen aanvechten. De gedenkstenen zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Ze gelden als het grootste decentrale monument ter wereld. Lees meer bij Spiegel Online
Lees meer over 'Nationaal-socialisme':
Museum Die Villa_: 'Hoe meer debat, hoe beter'
In Osnabrück is het museum over de omstreden nazi-jurist Calmeyer geopend. Journalist Ingrid Bosman bracht er een bezoek.
Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken
Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.
'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.
De vermoorde componist
Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.
Reacties
Geen reacties aanwezig