Pauli kandidaat voor CSU-voorzitterschap
Nieuws

Achtergrond - 16 juli 2007

(16 juli 2007) De omstreden Beierse politica Gabriele Pauli stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de CSU. Haar kandidatuur is niet bij voorbaat kansloos, maar binnen de CSU hoeft Pauli op weinig steun te rekenen.

Pauli maakte in een radio-interview bekend zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de CSU, als opvolger van partijcoryfee Edmund Stoiber. De politica zegt de CSU met op conservatieve leest geschoeide nieuwe ideeën te willen hervormen. Ze bekritiseerde daarbij minister van Landbouw Horst Seehofer en de Beierse minister van Economie Erwin Huber, de twee andere kandidaten voor het CSU-voorzitterschap, die volgens haar geen duidelijke signalen voor vernieuwing binnen de Beierse partij afgeven. “Ze geven de partij geen nieuwe impulsen. Het is dezelfde stijl, het zijn dezelfde figuren”, aldus Pauli.

Een meerderheid van de Beieren blijkt Pauli’s kandidatuur intussen te steunen, zo wijst een enquête uit van het Duitse onderzoeksbureau Forsa. 56 procent van de CSU-kiezers en 59 procent van alle kiesgerechtigden in Beieren zeiden het goed te vinden als straks op de partijconferentie van de CSU komende september naast Seehofer en Huber uit een derde kandidaat kan worden gekozen. 15 procent van de CSU-kiezers zien Pauli graag als opvolger van Edmund Stoiber. Daarmee ligt ze wel flink achter op haar concurrenten: 47 procent van de CSU-kiezers staat achter Huber, 30 procent achter Seehofer. Beide tegenkandidaten hebben Pauli's kandidatuur schouderophalend begroet.

Binnen de CSU zelf staat Pauli ronduit zwak. De hoogste ambtenaar van het Beierse Fürth maakte zich het afgelopen jaar weinig geliefd bij de partijtop door een beslissende rol te spelen in de val van partijleider Edmund Stoiber. De kopstukken binnen de CSU zitten dan ook niet te wachten op Pauli als voorzitter van de CSU. Günther Beckstein, beoogd opvolger van Stoiber als minister-president van Beieren, noemt Pauli’s kansen hopeloos en betwijfelt de ernst van haar kandidatuur. Ook de voorzitster van de CSU-Frauen-Union, Emilia Müller, is niet onder de indruk. “Dat is vast weer een mediastunt van Pauli”, zei Müller de Passauer Neuen Presse.

Daarmee refereerde Müller aan de ophef in april van dit jaar over erotisch getinte foto’s van Pauli in het tijdschrift Park Avenue. Partijgenoten pleitten er toen voor om Pauli uit de CSU te zetten.

Op de partijconferentie van 29 september zal de CSU een opvolger kiezen van Edmund Stoiber.

Die Welt
CSU-Wähler stärken Pauli den Rücken

Süddeutsche Zeitung
Pauli erntet Beifall der Bayern

Netzeitung.de
CSU-Spitze von Pauli-Vorgehen wenig überrascht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger