CSU wil van controversiële collega Pauli af
Nieuws

Achtergrond - 5 april 2007

(5 april 2007) De CSU is het zat: de controversiële Gabriele Pauli, bestuurder van het Beierse district Fürth, moet de partij uit worden gezet. De Stoiber-critica was al niet geliefd, maar sinds ze erotisch getinte foto’s van zichzelf liet afdrukken in een tijdschrift is ze niet langer als politica te handhaven, vinden haar partijgenoten.

“Ergens moet je een grens stellen en moet je je afvragen of mevrouw Pauli nog in de CSU kan blijven”, aldus haar partijgenoot, afgevaardigde in Europa Markus Ferber. “Deze grens is met de latex-foto’s overschreden.” Pauli liet zich in zwarte latex handschoenen afbeelden in het aprilnummer van tijdschrift Park Avenue. Duitse media trokken de vergelijkking met een SM-dominatrix. De beelden wekten veel boze reacties binnen de CSU.

Pauli deed al eerder van zich spreken, toen ze in december vorig jaar openlijk kritiek uitte op CSU-partijleider Edmund Stoiber. Haar uitspraken dat hij haar had laten bespioneren, luidden de val in van Stoiber, wiens machtspositie toch al wankel was na zijn terugtrekking als kandidaat-minister van het kabinet van kanselier Angela Merkel (CDU). In januari liet Stoiber weten dat hij komende september zal aftreden als partijvoorzitter en als minister-president van Beieren.

Pauli’s populariteit nam door de kritiek op haar leider, die velen openlijk of heimelijk deelden, echter niet toe. Zij werd toch als koningsmoordenaar gezien. De opvolgingsstrijd ging tussen andere CSU-politici als Horst Seehofer, Günther Beckstein en Michael Glos. Pauli kwam er niet aan te pas, hoewel het haar aan ambitie niet ontbreekt. Voor een post in een nieuw Beiers kabinet staat ze ter beschikking, liet ze begin deze week nog in een interview met het tijdschrift Stern weten.

Tegelijkertijd flirt ze echter met de concurrent. Ze overweegt zich bij de deelstaatverkiezingen van 2008 kandidaat te stellen voor een andere partij, de Freie Wähler (FW), als de CSU zich verder van haar afkeert. In maart ontkende ze nog plannen in die richting te hebben. Hoewel de partijleider van de FW toegaf dat er “kennismakingsgesprekken” met Pauli zijn gevoerd, maar ook in deze partij zijn de foto’s in het tijdschrift niet goed gevallen.

Als Pauli overweegt naar de FW over te stappen, moet ze consequent zijn en de samenwerking met de CSU beëindigen, aldus plaatsvervangend CSU-partijvoorzitter Ingo Friedrich. Maar Pauli wil de deur naar de CSU openhouden. In Stern zei ze nog steeds kandidaat te zijn voor het partijbestuur van de CSU, misschien zelfs als vice-voorzitter. “Ik denk dat mijn ideeën voor de CSU belangrijk zijn”, liet ze weten.

De ophef over de foto’s in Park Avenue begrijpt Pauli niet. Ze heeft die laten maken om zichzelf “menselijk te presenteren”. Ze wil zich niet “achter het masker van de professionele politicus verschuilen”. “Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik een vrouw ben. Ik verstop mijn vrouwelijkheid niet. Daarvoor heb ik geen enkele reden.” Degenen met bezwaren tegen de foto’s noemt ze “ representanten van de traditionele CSU”, die bang zijn hun macht te verliezen. Zoals Günther Beckstein.

Deze gedoodverfde opvolger van Stoiber als minister-president vindt de foto’s gênant. Hij liet al weten dat in zíjn kabinet geen plaats is voor Pauli.

ZDF Heute.de
CSU-Politiker drohen Pauli mit Ausschluss

Welt.de
Landrätin Pauli verteidigt erotische Fotos

Spiegel Online
Pauli liebäugelt mit den Freien Wählern

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger