CSU ruziet over islam
Nieuws

Achtergrond - 28 november 2007

(28 november 2007) De CSU moet zich openstellen voor moslims die constructief willen meewerken aan integratie. Dat zegt Alois Glück van de Beierse christendemocratische partij. Niet al zijn partijgenoten zien een toenadering zitten.

Alois Glück, voorzitter van het Beierse deelstaatparlement, riep zijn partijgenoten vorige week op contact te zoeken met “constructieve krachten” binnen de Duitse islamitische gemeenschap, “die met ons een gemeenschappelijke weg willen inslaan”. Hij sloot zich daarmee aan bij het initiatief van de imam Benjamin Idriz, die in München een ‘Europees Centrum voor de Islam’ wil oprichten. Dat zou onder andere een imamschool, een gebedsruimte en een museum moeten herbergen.

Met zijn voorstel heeft Glück binnen zijn partij – die als sociaal, maar conservatief bekend staat – een gevoelige snaar geraakt. Zo waarschuwde Georg Schmid, de fractievoorzitter van de CSU in het deelstaatparlement, voor een dergelijke koerswisseling. Zelfs als het gaat om potentiële stemmen, mag de CSU aan hen “geen concessies doen”. Schmid eist van de Duitse moslimgemeenschap eerst een sterkere bereidheid te integreren. Enkele leden van Idriz’ gemeente zouden zijn aangesloten bij de islamitische stichting Milli Görüş. Die wordt in Duitsland verdacht van fundamentalistische ideeën en wordt daarom door de binnenlandse veiligheidsdienst in het oog gehouden.

Schmid toont zich dan ook sceptisch over de bouw van een islamitisch centrum. “Als moslims radicaliseren of contacten onderhouden met extremistische islamitische organisaties, dan mogen we dat niet accepteren. Milli Görüş is zonder twijfel een extremistische organisatie.” Het is daarom verkeerd de moslimgemeenschap de hand te reiken, aldus Schmid. In plaats daarvan eist hij dat Duitse moslims zich expliciet van de stichting distantiëren - “niet alleen formeel, maar ook inhoudelijk”.

CSU-voorzitter Erwin Huber is minder terughoudend over de samenwerking met de moslimgemeenschap. Wat hem betreft is in zijn partij in principe plaats voor moslims, al ziet hij hun toetreding in de praktijk niet snel gebeuren. “Wij verlangen echt niet dat nieuwe leden een doopakte kunnen overleggen. Ook moslims kunnen uiteraard CSU-lid worden. Ze moeten alleen onze grondwaarden erkennen, zoals de gelijkheid van man en vrouw en de persoonlijke verantwoordelijkheid. Ze moeten accepteren dat hier de Duitse rechtsorde van kracht is en niet de sharia. Daarbuiten ben ik blij met iedereen die gelooft en bidt, al lijkt het mij een lange weg van de islam naar een partij wier naam met een ‘c’ begint.”

Onlangs had Hubers voorganger Edmund Stoiber nog voor ophef gezorgd met zijn uitspraak dat minaretten niet hoger mogen zijn dan “onze kathedralen en domkerken”. Moskeeën zouden naar zijn mening het Duitse stadsbeeld niet mogen bepalen. Stoiber waarschuwde voor “het vrijwillig opgeven van de eigen cultuur” ten faveure van de islam.

Die Welt.de
CSU will Muslimen eine "klare Kante zeigen"

FAZ.NET
„Auch Muslime können in die CSU“

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger