CSU-congres maakt zich op voor afscheid Stoiber
Nieuws

Achtergrond - 28 september 2007

(28 september 2007) Edmund Stoiber, icoon van de CSU, legt dit weekend officieel zijn functies als partijvoorzitter en ministerpresident van Beieren neer. Morgen kiezen de Beierse christendemocraten zijn opvolgers.

De afgevaardigden op het CSU-congres in München moeten voor beide functies van Stoiber, het partijvoorzitterschap en het ambt van minister-president, opvolgers kiezen.

In de strijd om het partijvoorzitterschap stevent de CSU-politica die het meest in de schijnwerpers staat van de (internationale) media, de controversiële Gabrielle Pauli, af op een zware nederlaag. Pauli, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de val van Edmund Stoiber begin dit jaar, heeft met enkele spraakmakende affaires de gunst bij de conservatieve CSU-leden verspeeld. Alleen in haar eigen district Fürth kan Pauli nog op een meerderheid rekenen.

Een in latex gehulde Pauli baarde in maart opzien met een erotisch getinte fotoreportage in de glossy Park Avenue. Vorige week zorgde ze voor opschudding met haar voorstel huwelijken na zeven jaar automatisch te ontbinden tenzij beide partners expliciet aangeven de verbintenis te willen verlengen.

De andere gegadigden, de federale minister van Landbouw Horst Seehofer en Erwin Huber, staan in de peilingen mijlenver voor op Pauli. De verwachting is dat Huber de strijd wint. Doel van het partijbestuur is de imagoschade voor Merkels minister Seehofer zoveel mogelijk te bepreken. Hij heeft al aangegeven ook vice-voorzitter te willen worden.

Seehofer, die geroemd wordt om zijn deskundigheid, raakte in aanloop naar de verkiezing in opspraak toen bleek dat hij er een door hem bezwangerde vriendin op nahield. Dat hij niet kon kiezen tussen de twee gezinnetjes heeft de minister opgezadeld met de reputatie van weifelaar.

De verkiezing van de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Günther Beckstein tot minister-president van de deelstaat staat vrijwel vast. Het congres zal hem morgen tot lijsttrekker voor de deelstaatverkiezingen in 2008 uitroepen. Beckstein wordt naar verwachting op 9 oktober door het Beierse deelstaatparlement tot premier verkozen.

Het partijcongres begint vandaag met een uitgebreid eerbetoon aan Stoiber, de scheidende ‘koning van Beieren’, die vandaag 66 wordt. Loftuitingen komen onder meer van gastspreker Angela Merkel van de zusterpartij CDU. Ook presenteren de Beierse christendemocraten hun nieuwe beginselenprogramma.

Stoiber regeerde Beieren veertien jaar lang en leidde de deelstaat naar de onbetwiste sociaal-economische top van Duitsland. Vorige week werd bekend dat hij een hoge functie binnen de EU heeft gekregen.        

Stoiber heeft een naam opgebouwd als een soms wat onhandige redenaar. Luister hier naar een selectie uit de meest vreemde toespraken die Edmund Stoiber in zijn lange carrière heeft afgestoken.

ARD Tagesschau
Ende einer Ära: Stoiber tritt ab 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger