Stoiber speculeert over toemkomst bij EU
Nieuws

Achtergrond - 13 april 2007

(13 april 2007) De geruchtenmachine rond de scheidende CSU-voorman Edmund Stoiber draait op volle toeren. De Beierse partijvoorzitter liet zich gisteren in Brussel ontvallen een hoge post bij de Europese Unie niet uit te sluiten.

Gaat Edmund Stoiber Europa in? De EU en Stoiber worden de laatste dagen vaker met elkaar in verband gebracht. Duitse media dichten Stoiber, die in september zijn dubbelfunctie als partijleider van de CSU en minister-president van Beieren opgeeft, kans toe de nieuwe voorzitter te worden van de conservatieve, christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) in het Europarlement.

Stoiber onderneemt geen actie om deze geruchtenstroom in te dammen. “De wedstrijd is nog niet gespeeld”, was gisteren Stoibers cryptische antwoord op de vraag of hij een toekomst bij de EU zag zitten. “Het eindsignaal klinkt in september,” orakelde de Beier, die zich zoals veel vooraanstaande Duitse politici in het openbaar graag als voetballiefhebber profileert.

Eén ding is zeker: de trotse Stoiber is nog niet van plan afscheid te nemen van het politieke hoofdpodium. Zo bleek de gewezen partijvorst not amused toen de Beierse minister van Economische Zaken Erwin Huber, Stoibers waarschijnlijke opvolger als CSU-voorzitter, deze week in een interview liet vallen dat hij zich goed kon voorstellen dat Stoiber aan de slag ging bij de denktank van de Beierse partij, de Hanns-Seidel-Stiftung.

Een stekelige reactie van Stoiber liet niet lang op zich wachten. De nog immer ambitieuze Beier toonde zich geenszins van plan om zijn carrière in de luwte van de politieke denktank uit te zitten. Stoiber noemde het schadelijk voor de partij om in de media uitlatingen te doen over het verdelen van partijposten en bovendien “niet echt voordelig voor diegenen die hogere doeleinden nastreven.” Hubers uitlatingen geven geen pas “in de Champions League, waar de CSU thuishoort en verder moet spelen”, aldus Stoiber.

De strijd om de opvolging van Stoiber als partijvoorzitter is nog in volle gang. In september moet de partij kiezen tussen Erwin Huber en de huidige (federale) minister van Landbouw Horst Seehofer. Günther Beckstein, de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, treedt vrijwel zeker in Stoibers voetsporen als minister-president van Beieren.

Sueddeutsche Zeitung
"Das Spiel ist noch nicht zu Ende"

Handelsblatt
Stoiber verbittet sich Abschiebung auf Ruhepöstchen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger