Edmund Stoiber legt alle ambten neer
Nieuws

Achtergrond - 18 januari 2007

(18 januari 2007) De Beierse CSU-leider Edmund Stoiber heeft na een chaotische machtsstrijd binnen zijn partij de handdoek in de ring gegooid. Hij maakte vandaag bekend zijn ambten neer te leggen en zich de komende verkiezingen in 2008 niet meer verkiesbaar te stellen.

 Eindelijk is het hoge woord eruit. De man die er tot een paar dagen geleden van werd beschuldigd zich tegen beter weten in aan zijn ambten vast te klampen, heeft aangekondigd het veld te ruimen. Edmund Stoiber stelt zijn functie als minister-president van Beieren ter beschikking op een partijcongres in september 2007. Dan geeft hij ook zijn partijvoorzitterschap op. “De eenheid en het succes van de CSU […] zijn altijd mijn eerste doel geweest”, motiveerde Stoiber zijn besluit.

Het was de climax van een weken durende machtsstrijd rond de geplaagde leider. Tijdens een spoedberaad begin deze week in het plaatsje Wildbad Kreuth leek Stoibers lot bezegeld. Maar alle speculaties ten spijt bleef Stoiber overeind. Met steun van de partijtop werd de hele affaire naar het partijcongres in september verschoven. Triomfantelijk claimde Stoiber “absolute rugdekking” van zijn partij te hebben. Zijn plannetje om tijd te winnen leek geslaagd.

Maar de CSU bleek een partij van “vele waarheden en gezichten”, zoals de Frankfurter Allgemeine Zeitung schreef. Het merendeel van de CSU-fractie in het Beierse parlement zag geen heil meer in Stoiber. De partijvoorzitter is dertien jaar onafgebroken aan de macht geweest, de parlementariërs wilden een nieuw gezicht. Bovendien speelde in de CSU de angst voor grote imagoschade wanneer de kwestie zich tot in de herfst zou voortslepen. Van alle kanten werd de roep om een snelle beslissing luid.

De voorheen onaantastbare positie van Stoiber is gaan wankelen sinds hij zich na de overwinning van de CDU/CSU tijdens de verkiezingen van 2005 verrassend terugtrok als kandidaat-minister in Angela Merkels (CDU) kabinet. Deze manoeuvre kwam hem op scheve blikken te staan, niet in de laatste plaats van de jonge generatie christendemocraten die klaar stond Stoibers functies in Beieren over te nemen. Zijn gezag wist Stoiber slechts met de grootste moeite te herstellen. Enkele weken geleden raakte de christendemocraat in opspraak omdat hij de vooraanstaande CSU-politicus Gabriele Pauli zou hebben bespioneerd.

Met zijn vertrek heeft Stoiber weliswaar een einde gemaakt aan de discussie om zijn persoon, rustige tijden liggen de CSU niet in het verschiet. De opvolgingsstrijd barstte vanochtend in alle hevigheid los toen de eerste berichten over Stoibers aftreden in de pers opdoken. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Günther Beckstein en zijn collega van Economische Zaken Erwin Huber zouden volgens de eerste berichten de buit al hebben verdeeld. Beckstein zag zichzelf terugkomen als premier van Beieren, Huber kreeg het partijvoorzitterschap van de CSU. Intussen bestookten CSU-politici de pers ijverig met bevestigingen en loocheningen van de verschillende geruchten.

In de rommelige uren die volgden, roerde ook de CSU-fractie in de Bondsdag zich. De Beierse fractie in het Duitse parlement schoof twee CSU-zwaargewichten naar voren, Michael Glos en Horst Seehofer, respectievelijk minister van Economische Zaken en van Landbouw in het kabinet van Angela Merkel. Stoiber maakte geen gewag van mogelijke troonopvolgers.

Spiegel Online
Der Blitzrücktritt des Ober-Bayern

Die Welt
Stoiber geht, Seehofer und Huber wollen Parteichef werden

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger