Verloren gewaande RAF-opnamen ontdekt

Achtergrond - 31 juli 2007

(31 juli 2007) Bij onderzoek voor een ARD-documentaire over de Rote Armee Fraktion zijn geluidsbanden opgedoken van RAF-oprichters Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Jan-Carl Raspe. Van de banden werd dertig jaar lang gedacht dat ze vernietigd waren.

Het gaat om geluidsopnamen van het Stuttgart-Stammheim-proces waarin Baader, Ensslin en Raspe in het midden van de jaren zeventig terechtstonden voor een serie moorden, aanslagen en gewelddadige overvallen. Schrijvers Stefan Aust en Helmar Büchel deden hun vondst in de bijvertrekken van het Stuttgarter gerechtshof tijdens hun research voor de documentaire ‘Die RAF’ van de Duitse televisiezender ARD. Volgens de ARD gaat het om “unieke historische documenten”. De vondst omvat 21 banden, opgenomen tussen oktober 1975 en mei 1976, met daarop circa 12 uur geluidsmateriaal van naast Baader, Ennslin en Raspe ook Ulrike Meinhof. De banden hadden oorspronkelijk na afloop van het proces gewist moeten worden, maar dat werd vergeten.

Een kopie van de opnamen kon pas na langdurige onderhandelingen met het gerechtshof in Stuttgart en de advocatuur van het hoogste federale gerechtshof in Karlsruhe aan de documentairemakers overhandigd worden. De Duitse justitie wilde de geluidsdocumenten aanvankelijk alsnog vernietigen. Een fragment van de opnamen was gisteravond te horen bij het actualiteitenprogramma ‘Tagesthemen’ van ARD.

De terroristen Baader, Ennslin en Raspe werden op 28 april 1977, na een moeizaam proces dat door de verdachten herhaaldelijk werd aangegrepen om politieke statements te maken, tot levenslang veroordeeld. Op 18 oktober 1977 pleegden de drie zelfmoord in de zwaarbeveiligde gevangenis Stuttgart-Stammheim. Ulrike Meinhof was de drie op 9 mei 1976 al voorgegaan.

Het eerste deel uit de documentaire ‘Die RAF’ (‘Der Krieg der Bürgerkinder’) is op 9 september te zien op de ARD om 21.45 uur.

Meer weten over de RAF? Bekijk ons dossier 'Lessen van de RAF-terreur'.

Spiegel Online
30 Jahre nach RAF-Prozess-Ende: Stammheim-Tonbänder entdeckt

Süddeutsche Zeitung
RAF-Tonbandmitschnitte aufgetaucht

FAZ.NET
O-Töne aus Stammheim: Die letzten Worte der RAF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger