Bondspresident wil door volk gekozen worden
Nieuws

Achtergrond - 25 juni 2007

(25 juni 2007) Voor de laatste aflevering van haar beroemde talkshow was Duitslands hoogste burger te gast bij Sabine Christiansen. Bondspresident Horst Köhler liet tijdens het interview weten in 2009 een tweede termijn te ambiëren. Daartoe wil hij rechtstreeks gekozen worden door de bevolking.

De Bondspresident sluit een tweede ambtstermijn vanaf 2009 niet uit. Dat liet hij op een vraag van Christiansen doorschemeren. Een definitieve beslissing neemt hij echter pas over een jaar. In de uitzending van zondag sprak hij zich daarnaast uit over de invoering van “meer elementen van directe democratie” in Duitsland. Dat geldt wat hem betreft ook voor zijn eigen ambt. Zo “zou het geen slecht model zijn, de Bondspresident direct door de burgers te laten kiezen”, aldus Köhler.

In de 447ste en laatste aflevering van de veelbekeken politieke talkshow, simpelweg Sabine Christiansen geheten, kwam een scala aan thema’s aan bod. Zo sprak Köhler over het “goede nationale bewustzijn” van de Duitse bevolking. Volgens de Bondspresident is dat niet alleen een gevolg van de eenwording in 1990, maar ook van het WK voetbal van afgelopen jaar. “De Duitsers hebben zich getooid in het zwart-rood-goud – van de vlaggen tot aan de schmink in hun gezicht.” Het beste vond het staatshoofd dat niemand daarbij sprak van een nieuwe grootheidswaan van Duitsland.

Köhler stelde zich terughoudend op bij de vraag naar de toetreding van Turkije tot de Europese Unie: “Turkije behoort tot een andere cultuur, dat is nu eenmaal een feit.” Aan de andere kant vond de Bondspresident dat China en India wellicht zouden moeten toetreden tot de G8-landen. Aan het einde van de uitzending complimenteerde Köhler Sabine Christiansen zelf, die met de tien jaar dat ze de talkshow op de ARD presenteerde “televisiegeschiedenis heeft geschreven”.

Spiegel Online
Köhler plädiert für Direktwahl des Präsidenten

FAZ.NET
Ach, die Frau Christiansen

Die Welt.de
Köhler für Direktwahl des Bundespräsidenten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger