Bondsdaglid betrokken bij Volkswagenschandaal
Nieuws

Achtergrond - 30 mei 2007

(30 mei 2007) SPD-politicus Uhl heeft zijn zetel in de Bondsdag opgegeven. De parlementariër, tot 2003 topman bij Volkswagen, gaf gisteren toe te hebben gelogen over zijn rol in het geruchtmakende VW-schandaal.

Hans-Jürgen Uhl gaf gisteren toe dat zijn onder ede afgelegde verklaringen in de VW-affaire “grotendeels onwaar” waren. In de affaire gaat het om omkoping en seksfeesten, plezierreisjes en prostitueebezoek op kosten van de zaak. In januari van dit jaar werden Volkswagen-topmannen Peter Hartz en Klaus Volkert veroordeeld tot een geldboete en een voorwaardelijke gevangenisstraf, nadat ze een deal met justitie hadden gesloten. In ruil voor strafvermindering gaven ze informatie over het schandaal.

Ook Uhl zou, zoals nu blijkt, de seksfeesten hebben bezocht en ze zelfs hebben georganiseerd. In eerdere verklaringen, ook tegenover de media, had hij laten weten dat hij nooit “op kosten van de zaak prostituees had bezocht”. Hij procedeerde tegen media die anders beweerden. Invloedrijke SPD-ers zoals fractievoorzitter Peter Struck en minister van Milieu Sigmar Gabriel namen het tot nog toe steeds voor Uhl op. De SPD-fractie wilde vandaag niet reageren op zijn aftreden.

Eerder deze week heeft Uhl zijn fouten aan zijn familie en advocaten opgebiecht. “Er is geen verontschuldiging voor mijn gedrag, alleen een verklaring”, zo liet hij weten. Het VW-schandaal kwam aan het licht tijdens de verkiezingscampagne van 2005. Uhl wilde destijds zijn kans op een tweede termijn in de Bondsdag niet verspelen en besloot over zijn betrokkenheid bij het schandaal te liegen. “In de tijd daarna had ik niet de moed de weg te verlaten die ik was ingegaan”, aldus de parlementariër.

Uhl vervulde verschillende invloedrijke functies bij Volkswagen. Zo vervulde hij van 1999 tot 2003 de functie van secretaris-generaal van de wereldwijde VW-ondernemingsraad. Hij is overigens nog steeds deeltijd werkzaam voor de autofabrikant.

Het proces tegen Uhl begint in juni. Al in december 2006 had de Bondsdag in aanloop naar het eerste proces in januari van dit jaar zijn immuniteit opgeheven. Uhl worden nu hulp bij fraude (namelijk het bezoeken van seksfeesten in Barcelona en Seoul in 2001) en het plegen van meineed ten laste gelegd. Hij kan net als Hartz en Volkert voor strafvermindering in aanmerking komen als hij schuld bekent. Dan wordt ook de mogelijkheid veel kleiner dat prostituees worden opgeroepen om in het proces te verklaren. Hartz en Volkert bleef deze schande bij hun proces in januari bespaard.

In totaal worden er veertien VW-medewerkers beschuldigd van betrokkenheid bij het schandaal. Twee personeelsmanagers zouden smeergeld hebben aangenomen en geld van Volkswagen op hun eigen rekeningen hebben laten storten via een wereldwijd netwerk van schijnbedrijfjes. Ook worden de beschuldigden ervan verdacht betrokken te zijn bij de seksfeesten, prostitueebezoeken en dat wat in de Duitse pers ‘Lustreisen' wordt genoemd. Dit alles op kosten van de zaak.

Sueddeutsche.de
SPD-Abgeordneter Uhl legt Mandat nieder

Stern.de
Uhl legt Bundestagsmandat nieder

FAZ.NET
SPD-Politiker Uhl legt Mandat nieder

Welt.de
Abgeordneter Uhl gibt Lüge in VW-Affäre zu

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger