Duitsland krijgt milieuvriendelijke krachtcentrale
Nieuws

Achtergrond - 30 mei 2006

(30 mei 2006) Duitsland krijgt een wereldprimeur in de energiewinning. Bondskanselier Angela Merkel gaf gisteren het startsein voor de bouw van een bruinkoolcentrale, die nauwelijks meer koolstofdioxide (CO2) uitstoot. Milieuorganisaties hebben niettemin kritiek op het project.

Het dorpje Schwarze Pumpe in het Oost-Duitse Brandenburg – de naam zegt het haast al – was ooit het centrum van de energiewinning in de DDR. Na de eenwording is het industriepark flink gemoderniseerd. Energieleverancier Vattenfall heeft er een van de modernste bruinkoolcentrales ter wereld in bedrijf. Het nieuwste project van het concern is de bouw van een milieuvriendelijke krachtcentrale.

“Binnen afzienbare tijd kunnen we niet meer zonder fossiele brandstoffen. Hiermee willen we laten zien dat de verbranding van bruinkool milieuvriendelijk en hightech kan zijn”, aldus de bestuursvoorzitter van Vattenfall Europe Klaus Rascher. Bondskanselier Merkel (CDU) en Brandenburgs minister-president Matthias Platzeck (SPD) staken gisteren de eerste spade in de grond voor de aanleg van de centrale.

De bruinkoolcentrale maakt gebruik van het zogenaamde oxyfuel-procédé, ontwikkeld door Vattenfall in samenwerking met de universiteiten van Cottbus en Dresden. Hoogleraar Hans-Joachim Krautz uit Cottbus: “Deze technologie maakt het ons mogelijk CO2 tijdens de verbranding van bruinkool af te splitsen en vloeibaar te maken.” Consequentie is wel, dat de vloeibare CO2 ergens moet worden opgeslagen. Dat gebeurt in ondergrondse opslagplaatsen.

Het procédé stuit op kritiek van milieuorganisaties. Gabriela von Goerne, milieuexpert van Greenpeace: “We verhinderen de emissie niet, maar we begraven haar.” Bovendien heeft niemand ervaring met de langdurige opslag van CO2. Bij lekken zal de koolstofdioxide alsnog in de lucht terechtkomen.

Steun krijgt het Vattenfall-project van de politiek. Vanwege de geplande stopzetting van kernenergiewinning en de stijging van de olieprijzen richt de grote coalitie zich weer meer op de binnenlandse kolenwinning. Ook andere energiebedrijven hebben de fossiele brandstof herontdekt. Van 21 grote energiecentrales die momenteel in de steigers staan, gaan tien op steenkool draaien en twee op bruinkool.

De CO2-vrije bruinkoolcentrale moet in 2008 in bedrijf gaan.

ZDFHeute.de
Klimafreundliche Kohle: Chance oder Mythos?

Handellsblatt.com
Schwarze Pumpe für blauen Himmel

Der Tagesspiegel.de
Merkel baut auf deutsche Braunkohle

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger