DFB-baas dreigt met voetbalstop in Oost-Duitsland
Nieuws

Achtergrond - 13 februari 2007

(13 februari 2007) Voorzitter Theo Zwanziger van de Duitse voetbalbond DFB heeft voetbalclubs naar aanleiding van hevige supportersrellen in Leipzig gedreigd met een speelstop en de sluiting van stadions in Oost-Duitsland.

De woorden “Italiaanse toestanden” liggen bij voetbalminnend Duitsland op ieders lippen, verwijzend naar de hevige voetbalrellen begin deze maand in Italië. Daarbij kwam een politieagent om het leven.

De rellen dit weekend in Leipzig, na afloop van de regionale bekerwedstrijd tussen 1. Lokomotive Leipzig en het tweede elftal van vijfdeklasser Erzgebirge Aue, deden in gewelddadigheid nauwelijks onder voor de dodelijke capriolen van de Italiaanse hooligans. Achthonderd Duitse relschoppers deden een doelbewuste aanval op driehonderd politie- en veiligheidsbeambten. Een groep van twintig hooligans joeg twee agenten door de straten en sloeg hen tegen de grond. Eén in het nauw gedreven politiebeambte zag zich gedwongen een waarschuwingsschot met zijn pistool af te geven.

In totaal raakten 42 mensen gewond, waaronder 36 politieagenten. Al tijdens de wedstrijd was het onrustig in het Bruno-Plache stadion van de 1. FC Lokomotive. Vooraf was de ontmoeting niet als risicowedstrijd ingeschat.

De voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB, Theo Zwanziger, sprak gisteren klare taal. Mochten maatregelen niet helpen om stadions veiliger te maken en dergelijke excessen te vermijden, dan kunnen de betroffen verenigingen het voetbal wel vergeten. “Ik kan me stadions voorstellen waar geen voetbal meer wordt gespeeld,” aldus een woedende Zwanziger. Hij onderstreepte de verantwoordelijkheid van de voetbalclubs om geweld tegen te gaan.

De voorzitter van de voetbalbond stak ook de hand in eigen boezem. Misschien dat de DFB de mogelijkheid heeft onderschat dat de Duitse hooligans zich zouden laten inspireren door hun Italiaanse geestverwanten. De DFB-voorzitter achtte het goed mogelijk dat de Duitse hooligans wilden bewijzen niet voor de Italianen onder te doen.

Oost-Duitsland is regelmatig het toneel van racistisch gemotiveerd supportersgeweld. Naar aanleiding van ongeregeldheden tussen het tweede elftal van Hertha Berlin en 1. FC Dynamo Dresden had de Duitse voetbalbond afgelopen herfst een speciale taskforce opgericht, om geweld en racistische uitingen door voetbalfans te bestrijden. Taskforce-baas Helmut Spahn kondigde na de rellen in Leipzig aan dat zijn team zich intensiever met het oosten van Duitsland zal bezighouden. Spahn wil een aantal voetbalclubs "zeer dicht op de huid zitten". 

De gewelddadige fans van Lokomotive Leipzig kwamen enkele maanden geleden al in het nieuws met vechtpartijen bij een wedstrijd in het Oost-Duitse Wurzen. Bij een thuiswedstrijd vormden zij op de tribune een menselijk hakenkruis.

Spiegel Online
Zwanziger droht mit Spielstopp im Osten

Tagesspiegel.de
Gewaltsame Geschichte 

FAZ.net
Wie in Italien: 800 Hooligans, Krawalle, Schüsse

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger