Leipzig
Oost-Duitse modelstad

Achtergrond - 23 mei 2006

Hoewel de Duitse Voetbalbond in 1900 in Leipzig werd opgericht en Leipzig kort daarop de eerste Duitse voetbalkampioenschappen won, vormt de stad al jaren geen thuisbasis meer van een grote voetbalclub.

Dat Leipzig desondanks tijdens het WK als gastheer op zal treden, wordt door sommige critici toegeschreven aan de bekende Duitse politieke correctheid. Naast de tien West-Duitse WK-steden mag een stukje Oost-Duitsland niet ontbreken. Cultuurstad Leipzig is - afgezien van Berlijn - de enige stad uit de voormalige DDR die dit jaar de schijnwerpers krijgt toebedeeld.

Leipzig is vooral bekend vanwege het culturele leven en de grote namen die hun geschiedenis aan die van de stad verbonden. De bekendste Johann Sebastian Bach, die in 1723 als kantor van de Thomaskerk in Leipzig werd aangesteld en hier tot aan zijn dood in 1750 zijn bekendste werken produceerde. Ook Felix Mendelssohn Bartholdy heeft hier tot zijn dood gecomponeerd, Richard Wagner werd in Leipzig geboren. Aan de in 1409 opgerichte Universiteit Leipzig studeerden onder andere Johann Wolfgang Goethe, Gotthold Ephraim Lessing, Karl Liebknecht en Friedrich Nietzsche. Friedrich Schiller had hier zijn zomerhuis. De stad kent nog steeds zeer gerenommeerde hogescholen voor muziek en beeldende kunst en vele uitgeverijen. Ook Leipzigs jaarmarkten zijn beroemd. Tijdens de Koude Oorlog fungeerden de jaarmarkten in Leipzig als knooppunt van handel tussen Oost en West, nu zijn de boeken- en de autobeurs grote publiekstrekkers.

Ruim vijftien jaar na de Wende lijkt zich in Leipzig een wonder te voltrekken. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan grote ondernemingen als Siemens, BMW en Porsche, die zich in de afgelopen jaren in Saksen vestigden vanwege de goede verkeersverbinding, de goedkope grond en het overweldigende personeelsaanbod. BMW kreeg in het eerste jaar al negentigduizend sollicitaties binnen. Dankzij de autobranche en de aantrekkingskracht hiervan op andere ondernemingen zit de Saksische economie flink in de lift. Leipzig heeft dan wel niet zo'n mooi historisch centrum als Dresden, maar dankzij de economische bloei is de stad, met ongeveer een half miljoen inwoners, het paradepaardje van Oost-Duitsland geworden.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger