Beckenbauer: "DFB-leiding faalt"
Nieuws

Achtergrond - 16 februari 2005

(16 februari 2005) Franz Beckenbauer, voorzitter van het organisatiecomité van het werelkampioenschap voetbal volgend jaar in Duitsland, heeft zich gisteren zeer kritisch uitgelaten over de leiding van de Duitse voetbalbond DFB. Het duo-leiderschap functioneert niet, vindt hij. De DFB-top krijgt steeds meer kritiek te verduren.

"De installatie van het tweekoppige DFB-voorzitterschap van Theo Zwanziger en Gerhard Mayer-Vorfelder is mogelijk een fout geweest", aldus Beckenbauer gisteren. Hij was te gast bij de Berlinale, het Duitse filmfestival, en stelde daar een aantal korte films over voetbal voor. Eén van de films ging over een scheidsrechter-omkoopschandaal, en bracht het gesprek op het Hoyzer-schandaal in Duitsland. "Eerst een commissie om een trainer te vinden, daarna de installatie van een duo-voorzitterschap van de DFB die niet functioneert, en nu ook nog het scheidsrechterschandaal. Ik wil niet weten wat er nog allemaal op ons afkomt, want anders kunnen we wel sluiten", was het commentaar van Beckenbauer.

De leiding van de overkoepelende Duitse voetbalorganisatie komt steeds meer onder druk te staan. Er is veel kritiek op de manier waarop de DFB met het omkoopschandaal omgaat. De DFB kwam pas in januari 2005 in actie, hoewel de bond al in augustus 2004 de eerste aanwijzingen kreeg dat er scheidsrechters betrokken waren bij weddenschappen op wedstrijden die ze zelf moesten fluiten.

Het duo-voorzitterschap werd vorig jaar oktober ingesteld, mede omdat er ontevredenheid heerste over Meyer-Vorfelder, die tot dan toe alleen voorzitter was en weigerde op te stappen. Ook nu wordt de roep om zijn aftreden steeds luider. Mayer-Vorfelder maakt geen deel uit van het viermanschap dat zondag werd ingesteld om het omkoopschandaal sneller en beter af te handelen. Ook zou er tijdens de bijeenkomst van de DFB-top zondag bijna een motie van wantrouwen tegen hem zijn ingediend, meldt het dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Maar we moeten tot en met 2006 met Mayer-Vorfelder leven", aldus Beckenbauer. De omstreden voorzitter heeft zelf meerdere keren laten weten niet te willen aftreden. De enige andere mogelijkheid is dat de ledenvergadering van de DFB hem afzet, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat dat gebeurt, vlak voor het WK voetbal.

De stemming in het organisatiecomité voor het WK voetbal is ook slecht, aldus Beckenbauer. "We zijn al maanden alleen nog maar bezig de ene brand na de andere te blussen."

De DFB heeft inmiddels besloten dat één van de gemanipuleerde wedstrijden in de eerste divisie opnieuw mag worden gespeeld. Het gaat om de wedstrijd LR Ahlen en SV Wacker Burghausen, die op 22 oktober 2004 plaatsvond. Hoyzer was daar scheidsrechter. Hiermee heeft de DFB mogelijk een precedent gecreëerd. Het is nog nooit eerder voorgekomen in het Duitse professionele voetbal dat een wedstrijd wegens criminele handelingen opnieuw mocht worden gespeeld.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Beckenbauer grantelt: „Doppelspitze funktioniert nicht”
Mayer-Vorfelder steht knapp vor Mißtrauensvotum

Die Welt
Beckenbauer wirft DFB-Doppelspitze Versagen vor
Zweitligaspiel Ahlen gegen Burghausen neu angesetzt

Der Spiegel
Beckenbauer stellt DFB-Doppelspitze in Frage

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger