Milde Aswoensdag in Beieren
Nieuws

Achtergrond - 21 februari 2007

(21 februari 2007) Aan het begin van de vastenperiode wordt in Duitsland traditiegetrouw politischer Aschermittwoch georganiseerd. Alle partijen houden vandaag een partijbijeenkomst, maar de ogen zijn vooral op de CSU gericht.

Dit keer is de jaarlijkse Aswoensdag anders dan anders. Vandaag geeft de 65-jarige Edmund Stoiber in het Beierse Passau zijn laatste grote rede. Vorige maand maakte Stoiber bekend dat hij in september zijn beide functies (partijvoorzitter van het CSU en minister-president van Beieren) zal neerleggen. Binnen de partij was veel kritiek ontstaan op Stoibers functioneren. Stoiber wil vandaag niet alleen de balans van veertien jaar partijleiderschap opmaken, maar in de eerste plaats vooruitkijken. Dat Stoiber nog steeds grote populariteit geniet, blijkt uit de enthousiaste spreekkoren die vanochtend werden gescandeerd bij zijn binnenkomst. Gabriele Pauli, aanvoerster van de Stoiber-critici, werd verwelkomd met “Pauli raus!”.

Om het gezicht van de CSU nog één keer in volle glorie te kunnen aanschouwen, zijn vandaag meer dan zes duizend mensen komen opdraven: een dubbel bezoekersaantal ten opzichte van vorig jaar. Het lijkt vandaag wel alsof er in de Dreiländerhal een Stoiber-festival georganiseerd is. Spandoeken met teksten als: “Wir sind Stoiber” en “Danke für alles, Edmund, Du bist der Beste” sieren de wanden van de tent. De grote bierpullen, die op zo’n evenement natuurlijk niet mogen ontbreken, zijn bedrukt met afbeeldingen van de lachende 'monarch van München'.

Het staat vast dat Günther Beckstein Stoiber over een half jaar zal opvolgen als minister-president van Beieren. Wie het CSU-partijvoorzitterschap gaat overnemen, is echter nog onduidelijk. Zowel de minister van Landbouw Horst Seehofer als de Beierse minister van Economische Zaken Erwin Huber heeft zich kandidaat gesteld. Beckstein heeft zich openlijk uitgesproken voor Huber, maar Stoiber laat zijn persoonlijke voorkeur vooralsnog in het midden. Wel zegt hij dat de toekomstige partijvoorzitter na zijn aftreden nog enige tijd van zijn diensten gebruik mag maken.

Seehofer schittert vandaag door afwezigheid. Hij annuleerde afgelopen maandag plotseling zijn reis naar Passau, zonder opgaaf van redenen. Saillant detail is dat zijn concurrent Huber vanwege zijn functie als voorzitter van het district Niederbayern het openingswoord mag voeren, terwijl Seehofer geen spreektijd gegund is. Seehofer sprak eerder deze maand in de media over een oneerlijke campagne: “Het rondstrooien van valse informatie is een strategie’. Hij doelt op het ongefundeerde verhaal dat hij Stoiber gevraagd zou hebben tot 2009 aan te blijven. Voorts wordt Seehofer geplaagd door opmerkelijke aandacht voor zijn privé-leven. Het gegeven dat de getrouwde Seehofer zijn vriendin in Berlijn bezwangerd heeft, valt niet bij alle CSU-leden in goede aarde.

Huber, die zichzelf vanochtend in zijn toespraak “de man van het midden” noemde, nam het in Passau onverwachts voor Seehofer op. “Wij zijn geen tegenstanders, maar concurrenten. Ik reik hem de hand. De partij heeft zijn sociale competentie en politieke gewicht nodig”, aldus een zelfbewuste Huber.

Deze milde woorden staan in schril contrast met de beroemde tirades die voormalig CSU-voorzitter Franz Joseph Strauß vroeger hield. Het verbaal inhakken op de oppositie (doorgaans de SPD, die vandaag 30 kilometer verderop in het Beierse Vilshofen bijeenkomt), werd door Strauß tot traditionele kunst verheven. Maar nu de CSU en de SPD samen regeren in een grote coalitie is het gedaan met de scheldkanonnades. Daarom is het vandaag in Passau, aan de “grootste stamtafel ter wereld”, Beierse gezelligheid troef.

ZDF Heute.de
Passau - ein einziges Stoiber-Festival

Süddeutsche.de
Live-verslag vanuit Passau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger