Harde woorden op Aswoensdag
Nieuws

Achtergrond - 10 februari 2005

(10 februari 2005) De partijleiders van de grootste Duitse partijen hielden op Aswoensdag, het begin van de vastentijd, toespraken waarin traditioneel hard werd uitgehaald naar politieke tegenstanders. Dit jaar vormden vooral de hoge werkloosheidscijfers een dankbare steen des aanstoots.

Weliswaar herhaalde Stoiber zijn geruchtmakende uitspraak van een aantal dagen daarvoor niet, dat het economische beleid van de regering-Schröder de directe oorzaak is voor het succes van de extreem-rechtse partijen, maar veel scheelde het niet. Werkloosheid is volgens de minister-president van Beieren “de wortel van alle kwaad” en een voedingsbodem voor extremisme.

Met betrekking tot hetzelfde thema verweet Stoiber bondskanselier Schröder (SPD) te hebben “opgegeven” en politiek te voeren volgens het ‘drie apen-principe’: “niks horen, niks zien, niks zeggen”. Schröder lijdt volgens de CSU-chef aan het “grootste en meest zwaarwegende gebrek aan realiteitszin, dat een bondskanselier ooit heeft gehad”.

Die laatste opmerking stond niet erg ver van het commentaar dat Schröder dinsdag zelf had gegeven op Stoibers aantijgingen: “Ik laat me niet graag uit over de heer Stoiber. Ik wil er slechts op wijzen dat het hier klaarblijkelijk gaat om het verlies van realiteitszin van een man, die nooit heeft kunnen verwerken, dat hij het politieke gewicht, dat hij voor zichzelf in gedachten had op zowel nationaal als internationaal niveau, waarschijnlijk niet meer zal bereiken.” Gisteren voegde de bondskanselier daaraan toe, dat Duitsland veel meer dan het door Stoiber veroorzaakte opstootje gebaat is bij “een opstand van verstandige mensen”.

In Neumünster in Sleeswijk-Holstein stond de toespraak van CDU-leider Angela Merkel in het teken van de verkiezingen, die over tien dagen in de deelstaat plaatsvinden. Ze stond daarmee aan de zijde van Peter Harry Carstenen, CDU-lijsttrekker in Sleeswijk-Holstein. Hij verwoordde de verkiezingsstrijd van zijn partij kort maar krachtig: “Het probleem is Heide – en dat moet weg.” Heide Simonis (SPD) regeert de deelstaat al zeventien jaar en staat met haar rood-groene coalitie opnieuw voor in de peilingen.

Der Spiegel
Attacken auf Schröder und "Schulden-Heide"
Schröder wettert gegen Stoibers Beschimpfungen
"Politik nach dem Drei-Affen-Prinzip"

Die Welt
Parteien fordern Einigkeit - und streiten über NPD und Arbeitslose

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Am größten Stammtisch der Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger