'Politischer Aschermittwoch' in Beieren
Nieuwsflash

Achtergrond - 25 februari 2004

(25 februari 2004) In Beieren spreken vandaag prominente Duitse politici het volk toe tijdens politischer Aschermittwoch. Traditiegetrouw grijpen belangrijke politici deze gelegenheid aan om met hun politieke tegenstanders af te rekenen en hun commentaar op Duitsland en de wereld te geven. Edmund Stoiber (CSU) spreekt voor 7000 toehoorders in Passau. Franz Müntefering zal hem in het nabijgelegen Vilshofen weerwoord bieden.

Met de bijeenkomsten wordt het Europese verkiezingsjaar ingeluid in Duitsland. Vrijwel alle sprekers zullen de Europese verkiezingen dan ook als thema in hun redevoeringen gebruiken. Ondertussen grijpen vele groeperingen de bijeenkomsten aan om hun eigen problemen onder de aandacht te brengen. Zo zullen voor de voordracht van Stoiber honderden politieagenten uit heel Beieren tegen de bezuinigingsplannen van hun minister-president protesteren. Gewapend met fluitjes willen zij een menselijke ketting vormen rond de hal waar Stoiber zal spreken.

De Beierse politischer Aschermittwoch is ontstaan in de zestiende eeuw. Boeren en kooplieden ontmoetten elkaar op de eerste vastendag in de kleine Donaustad Vilshofen tijdens de veemarkt. Zij bespraken daar de thema's die hen bezighielden. Tot 1933 organiseerde de boerenbond in Beieren op aswoensdag een bijeenkomst waarop zij haar mededelingen deed. Vanaf 1948 zette de CSU deze traditie voort. De bijeenkomsten kregen vanaf 1953 landelijke bekendheid in Duitsland door de optredens van Franz-Joseph Strauss. Deze CSU-politicus maakte een volksfeest van de afrekening met zijn politieke tegenstanders. Sinds 1975 houdt de CSU haar bijeenkomst in Passau: de zaal in Vilshofen bleek te klein voor het CSU-publiek.

Inmiddels doen alle zichzelf respecterende partijen mee aan politischer Aschermittwoch. Bündnis 90/Die Grünen sturen partijvoorzitter Reinhard Bütikofer naar Passau en de FDP zet voorzitter Guido Westerwelle in. Gregor Gysi van de PDS treedt in het duurste hotel van Passau op. De SPD wordt dus vertegenwoordigd door Müntefering. Hij zal overigens wel in Vilshofen spreken. Voor hem is dat kennelijk nog groot genoeg. De overige SPD-elite zal Aschermittwoch in Noordrijn-Westfalen vieren. Gerhard Schröder zal met minister-president Peer Steinbrück de carnavalsperiode afsluiten in Düsseldorf.

Süddeutsche Zeitung
Die CSU wird eingekesselt

Rheinische Post
Politischer Aschermittwoch: CSU startet Attacken

ZDF Heute
Aschermittwoch in Bayern: Stoiber und Müntefering im Fernduell

MDR Nachrichten
Stichwort: Politischer Aschermittwoch

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger